GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Пием с 15% повече минерална вода годишно...

Здраве

Интересно

Интересно

Пием с 15% повече минерална вода годишно

Пием с 15% повече минерална вода годишно

Общоприето е, че колкото повече вода консумираме, толкова по-добре. Всички реклами и специалисти постоянно ни съветват да пием по 2 и повече литра вода на ден. Животът без вода би бил невъзможен, чрез нея прочистваме организма от натрупаните токсини и единствено във водна среда биологичните процеси протичат нормално.

Но съвременният човек консумира много сол (NaCl), Na+ йони задържат водните молекули в организма, което води до повишаване на кръвното налягане, наднормено тегло и затруднено функциониране на сърцето. Най-страшна е „скритата сол“, с която са натъпкани почти всички съвременни храни - хляб, айрян, масло, тестени изделия. Чешмяната вода често съдържа тежки метали и други вредни вещества като хлор. Софийската вода например е с превъзходни качества, но тръбите и водоносната система са остарели и имат нужда от подмяна.

Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?

Колкото му се пие! Слушайте тялото си и няма да сгрешите! Компаниите за минерална вода искат хората да пият повече – и се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода. Освен към количеството й, трябва да сме много внимателни и към състава й. Според учени от Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон естроген. От изследвани 20 марки минерална вода - в 12 са открити хормони. Макар и в ниска концентрация, пак оказват влияние.

Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. През 1990 г. годишната консумация за България е 8 л. минерална вода на човек, а през 2004 г. вече е 54 л. За първи път през 2008 г. се наблюдава лек спад (от 3% за натуралните минерални води и 5% за трапезната вода), но тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.

Спорове се водят и за нуждата от флуориране на питейната вода. В университета всички студенти по стоматология учат, че флуорът е панацея и е най-полезната съставка за нашето дентално здраве. Дори и най-консервативните преподаватели гузно мълчат в последните години, безсилни пред научните факти и разпространяваната истина за токсичността на флуора.

В моята практика в Англия, където се флуорира водата, всяко второ дете беше със зъбна флуороза и разрушени зъби. За щастие в случая, поради прекратяването на програмите в България (с изключение на малки географски райони), този проблем не е актуален.

Коя е най-добрата вода за малките деца?

Природата е безпогрешна: кърмата е най-добрата за кърмачето храна и източник на вода – 87% от състава ѝ. Хранените изцяло с кърма деца не се нуждаят от допълнителен прием на течности до захранването им. Повечето бебета отказват да пият вода, ако кърмата е достатъчно и се кърми „при поискване“.

Трапезната вода с ниска обща минерализация (сумата от всички йони) е подходяща за всекидневна консумация, за разлика от минералните води.

Изворната вода не изисква допълнителна обработка, тъй като в естествено състояние редица показатели (микробиологични, физико-химични и радиологични) покриват нормите за питейна вода. Няма по-добър избор на вода от изворната, която е добита от екологично чисти региони и най-често е с ниска минерализация - под 150-200 mg/l. Може да се използва за пиене, за приготвяне на храна за бебето, без да обременява храносмилателната му система и недостатъчно зрелите му бъбреци. Добре е да се преварява в кърмаческата възраст. След отваряне, ако се налага да престои до следващото хранене, трябва да се съхранява в хладилник. Бутилираната вода, която се предлага на децата от 1 до 7 г възраст, трябва да бъде с ниско съдържание на флуор (под 0.7 mg/l).

Флуорът е елемент с неметален характер, силно токсичен бледожълт газ с остра задушлива миризма. Има висока химическа активност, дължаща се на голямото му електронно сродство и на слабата единична химична връзка в молекулите му. Химическата активност на флуоридите е също много силно изразена, като флуорният йон може да образува здрави връзки с водородния йон в големи органични молекули (като например ДНК) и по този начин да предизвика хаос в биологичната система. Флуорът измества кислорода от съединенията му и разлага водата до флуороводород и кислород, като реакцията протича с взрив. Освен в огромни количества в атомната и алуминиевата индустрия, флуорът се употребява за флуориране на органични съединения, като заменя водорода в тях - за направата на тефлон и различни материали, топими при висока температура, в хладилната техника и др. Според клиничната токсикология консумирането на води с повишена концентрация на флуориди може да доведе до необясними за потребителя симптоми: виене на свят, гадене, главоболие, декалцифициране на костите, т.е. повишаване на вероятността от счупвания и др. Всички тези признаци показват хронично отравяне с флуор. А повишеното количество флуор в емайла не само не го заздравява, но и прави зъбите по-чупливи.

Появата на тебеширено бели (или кафяви) петна по зъбите (зъбна флуороза) е изключително труден за лечение проблем, а натрупването в костите (скелетна флуороза) води до деформации (изкривявания) и повишена чупливост на костите.

Флуоридите увреждат ДНК, потискат имунитета и функцията на щитовидната жлеза. Те са протоплазмена отрова, затова са използвани като отрова за плъхове. Флуоридите водят до поведенчески промени и потискат волята.

Този елемент е токсичен отпадък, който се регулира от EPA (Агенция за Защита на Околната Среда). Нелегално е пускането му в река или поток, но е напълно легално да се пусне в питейната вода.

По данни на Министерството на здравеопазването 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.

Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л за 2007 г. е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води.

На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от „заглавието“), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни. Безразборното приемане на флуориди чрез пастите за зъби, водата, някои храни, лекарства и др. води до опасно високи концентрации в организма.

Натуралните минерални води със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в ЕС.

За ползата и вредата от флуора от години тече световен спор между зъболекари и хуманни лекари. Първите казват, че редовното приемане на флуорни съединения заздравява зъбите и намалява риска от кариеси. От Българския зъболекарски съюз също се опитаха да флуорират питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви.

В Европа това не само е отречено, но има и пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна, но някои пият само минерална.

Според д-р Филис Муленикс, бивша директорка на “Форсайт дентъл сентър” в Бостън, САЩ, флуоридите са силно токсични за централната нервна система и могат да се отразят зле на мозъка дори в ниски дози. При бебета и деца се уврежда развитието на мозъка, засяга се моторната функция, намалява се способността за обучение.

Как да се ориентираме сред морето от марки на пазара и да защитим себе си и семейството си?

На първо място четете внимателно етикетите и използвайте пречиствателен уред на чешмата. От изключителна важност са четката и пастата за зъби, които използвате.

 

Водата, която пием всеки ден, трябва (за възрастни) да е с флуорно съдържание под 1,5мг/л, а за децата още по-малко - под 0,7мг/л.

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане