GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Интервю със... / Петър Дънов „Всеки един човек е важен, колкото ед...

Ексклузивно

Интервю със...

Интервю със...

Петър Дънов „Всеки един човек е важен, колкото една Вселена”

1 2 3

След завръщането си в България отказва длъжността методистки свещеник. Oбикаля България. Постепенно срещите с хората се превръщат в публични лекции. Започват да го наричат Учителя. Духовното име на Дънов е „Беинса Дуно”, което според някои изследователи означава: „Този, който носи доброто чрез слово”.

Учението на Учителя се появява в момент, когато материалното взема превес над духовното. Целта му е възобновяване на християнските ценности, които са позабравени.

Той започва своите пътувания из България, които продължават 11 години - държи сказки и прави френологични изследвания. Изучава основно качествата на българина.

„Чудни са съвременните хора - те сами не знаят какво да правят, а другите ще учат! Някой дойде на власт и казва: “Аз ще оправя България!“ Как ще оправи България? Ако беше в сила да оправи България, преди всичко той не би станал министър. Някой пък казва: “Аз ще стана човек!“ Ако ти досега не си станал човек, за в бъдеще по-мъчно ще станеш.”

През 1900 г. завършва един от капиталните си трудове "Седемте разговора", в които оформя своите специфични мистично-окултни идеи. През 1912 г. написва книгата: "Заветът на цветните лъчи на Светлината”. За нея твърдят, че е най-достъпният метод за духовно израстване и лечение. Книгата е с текстове от Светото писание. Те са така подбрани, че вибрацията, която носят, да отговаря на един от цветовете. „Преди да посегне към книжката, човек трябва да е наясно със себе си – болест ли ще цери, отговор ли търси, проблем ли, спор ли ще разрешава, или иска да развие определена добродетел.”

Учителят създава „Общество за повдигане на религиозния дух на българский народ” (1897), което прераства в Синерхическа верига (1906) и в общество „Всемирното бяло братство” (1918). Вероятно идеята да нарече своето движение братство е в резултат на идеята, че всички хора сме ближни и трябва да се подкрепяме.

„Всички хора живеят в Бога, но Бог във всички хора не живее, а само в тези, в които има любов, защото Бог е Любов.”

Учението може да бъде сведено до две понятия – да разкрие красотата и величието на природата и да събуди красотата и величието на душата вътре в нас. Като всяко едно учение, това движение има педагогическа същност, която обхваща възпитанието и самовъзпитанието. Свързано е с облагородяването на човека. Всеки трябва да се отърси от своя дребен егоизъм и ограничено съзнание. Сегашният човек, според Учителя Дънов, още не е Истинският човек, който тепърва ще се прояви. Петте основополагащи категории за учението му са: любов, мъдрост, истина, правда, добродетел. „Казвате: Моята любов. – Любовта не може да бъде твоя… Без любов не може да се живее. Всички хора изобщо създават своето нещастие, когато започнат да морализират любовта.”

С какво неговото учение е по-различно от онова, което се проповядва в църквата?

Дори древните императори са пренаписвали Евангелията, в зависимост от нуждите на времето. От библейските книги изчезват, примерно, идеите за вегетарианството. Учителят Петър Дънов изхожда от духа и основните начала на християнството. Той се е опитал да ги възстанови в техния чист вид.

И до ден днешен за някои хора Бялото братство е секта? Защо?

Нарастващата популярност на Учителя не се харесва на християнската църква. Дънов застъпва идеите за окултизма, кармата и превъплащението, които идват от далекоизточната традиция. Той кореспондира с Джиду Кришнамурти – философ и духовен водач, който твърди, че във всяка епоха идва учител, който да възобнови ценностите, които са забравени. Според Кришнамурти този духовен учител е Петър Дънов. Самият Учител твърди, че не е измислил нищо ново, а е възстановил забравеното. Според църквата той се идентифицира с Христос. Движението е обявено за еретическо. Той е наречен лъже-учител и е отлъчен от църквата, заедно с неговите последователи. Самият Учител не се определя като мисия: Христос не съм, но Христос е в мен. Ако бях Христос, за когото ме мислите, щях да управлявам целия свят. Щом не съм такъв човек, не съм и Христос. Христос не е на физическия свят.“

По време на Първата Световна война правителството на Васил Радославов го интернира във Варна, тъй като разколебава духа на войниците.

Защо в днешно време хората се обръщат към „Бялото братство”?

Всеки има моменти в живота, когато се чувства изгубен. Сред беседите на Учителя можем да познаем себе си и да намерим съвет.

„Да допуснем, че ти си закъсал, нямаш пет пари в джоба си. Защо си закъсал? Закъсал си, защото твоят език мяза на един наточен нож, една наточена сабя. Дето, когото срещнеш, все ще го мушнеш. Затова първата ви работа е да изгладите своите мисли и желания, както и своите чувства. Направи езика си гладък. Измени характера си да гледаш добре. Като гледаш добре, ще се измени и положението ти.”

Учението не е консервативно. Учителят е насърчавал последователите си да се образоват, да бъдат професионалисти в своята област, да проявяват дарбите си. В неговото учение са съчетани наука и духовност.

В учението на Дънов могат да бъдат открити съвети за всеки един момент от нашия живот:

Как да се храним, как да възпитаваме децата си, как да бъдем здрави, как да живеем деня си тук и сега.

„Чистият живот дава чиста кръв. Организмът на съвременния човек е заразен от месо и вино. Духовното тяло от алчност, злоба, омраза.” Според Дънов правилното хранене, пиенето на чиста вода - изворна, дишането и приемането на светлина чрез плодовете и зеленчуците, са основата на живота. Невежеството при хранене води до болести. Пречистващата житна диета, много актуална в момента, е завещана от Учителя. (jitenrejim.bratstvoto.net)

Учителят съветва да се стремим да не бъдем консервативни и дребнави. Да създадем кръг от приятели, с които да сме в хармония. Да намерим духовна практика, която ни прави енергични и щастливи. Да не се натоварваме с негативни новини. Да правим физически упражнения. Да се разхождаме сред природата.

„Не можеш да убедиш хората в нещо, ако ти сам не вярваш в него. Не можеш да събудиш доброто в човека, ако ти не носиш доброто в себе си.”

Паневритмия                    

В селището Изгрева (днес квартал Изгрев), където са се събирали последователите на школата на учителя, през 30-те години се ражда практиката „паневритмия” („висш космичен смисъл”). Паневритмията е цикъл от упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. Тя е система за духовно и физическо здраве. Играе се в кръг – символ на безкрая и с бели дрехи – символ на чистотата. В началото Дънов свирел мелодиите (той е учил цигулка при чешкия цигулар Фалтис), към които са добавяни движения и текст. Движенията са взети от живата природа. Наподобяват тези при Тай Дзи чуан и Даоизма. В текстовете са изразени почит пред красотата на природата.

Практикуването на паневритмия успокоява мисълта, премахва напрежението и внася емоционален баланс. Дихателни упражнения наподобяват на техниките от Древна Индия и Китай. От 1929 г. до днес Бялото Братство провежда лятна духовна школа в района на Седемте рилски езера. Рила е духовен център. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магическа сила, енергия и здраве за следващите 12 месеца.

 

„Добрият човек дава и не мисли какво е дал, кому е дал, защо е дал, заслужено ли е дал.”

Оказва се, че и Учителят има врагове. На 4 май 1936 година той е пребит от активист на политическата партия Демократически сговор. Получава кръвоизлив в мозъка и парализа. Въпреки това, той излиза с учениците си на лагер край Седемте рилски езера и се възстановява.

През Втората световна война (1939-1945) Петър Дънов и някои негови последователите се преместват в къщата на негов ученик в близкото село Мърчаево. След края на войната се връщат в Изгрева.

Учителят умира на 27.12.1944. Три дена по-късно милиционери идват да го арестуват заради връзките му с царя.

По това време последователите му надхвърлят 40 000 души. Сподвижници на Учителя основават духовен център в Алпите и Париж. Ученици на проповедника има дори и в Япония.

За него Алберт Айнщайн казва: „Целият свят се прекланя пред мен, а аз - пред Учителя Петър Дънов”

Петър Дънов оставя след себе си над 4 000 лекции и беседи, 160 музикални творби, френологически карти и изследвания, ритуалът паневритмия и методи за самоусъвършенстване.

„Въодушевявайте се от това, което имате. Радвайте се на всичко, което ви е дадено. Радвайте се, че сте дошли на Земята да се учите.”


Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане