GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Душа и Тяло / Петте типа приятели, от които всеки се нуждае...

Здраве

Душа и Тяло

Душа и Тяло

Петте типа приятели, от които всеки се нуждае

Петте типа приятели, от които всеки се нуждае

Ние сме способни да поддържаме социално взаимодействие с не повече от 150 човека по едно и също време, каквото и да казва броя на контактите ни в социалните мрежи, твърди професор Дънбар, психолог. Според него към това число трябва да се приложи "правилото за делене на три". Ако разделим 150 на 3, получаваме 50 приятели, които бихме поканили на вечеря (не по едно и също време, разбира се!). Ако разделим това число на 3, ще получим броя на хората, към които бихме се обърнали за подкрепа. Ако разделим отново на 3, ще получим 5 или 6 - броя на истинските ни приятели.

Ние ценим различни качества в различните хора, и в това се крие красотата на приятелството. Ако сред въпросните 5 или 6 най-близки хора присъства по един представител на най-желаните (и доказано здравословни) "типа" приятели, тогава можем да се насладим на пълноценни взаимоотношения. Ето кои са те (не забравяйте, че някои от вашите приятели може и да съчетават два или три от типовете):

Комикът - приятелят, който може да ви накарате да видите смешната страна на всяка ситуация, без значение колко страшна е тя. Тук не става дума за някой, който няма да приема проблемите ви сериозно или ще ви се присмее, а просто човек, който ще ви помогне да се разтоварите от напрежението и да обмислите по-добре (или поне със сигурност в по-добро настроение!) въпросната ситуация.

Мотиваторът - приятелят, който винаги ви изважда от зоната ви на комфорт, вярва не само в онова, което до момента сте извършили, но и в потенциала ви, и постоянно ви окуражава да опитате нещо ново.

Менторът - приятелят, на чиито постижения се възхищавате и който няма нищо против да сподели с вас умения, знания и опит.

Утешителят - приятелят, на чието рамо винаги можете да поплачете, който ще ви прегърне, когато облаците се струпат над главата ви, и който ще ви изслуша, без да задава излишни въпроси и без да ви съди.

Опозицията - приятелят, който винаги е готов да ви раздразни с мнение, противоположно на вашето, но който ви помага да видите ситуацията от различен ъгъл.

Ако вече разпознавате своите приятели в тези образи, сте щастливци. Според професор Дънбар, обаче, има и т.нар. "токсични приятелства". Срещите с подобни приятели не ни зареждат с положителни емоции, споделеност и сигурност и не снемат част от товара от раменете ни, а го карат да изглежда още по-непосилен. Затова, ако чувствате срещите с някого като задължение, ако не можете да разчитате на него или в негово присъствие се чувствате като в капан, напрегнати, подценени и емоционално изцедени,  по-добре преустановете тези отношения.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане