GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Парижки ресторанти превръщат хранителните си отпад...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Парижки ресторанти превръщат хранителните си отпадъци в биогаз

Парижки ресторанти превръщат хранителните си отпадъци в биогаз

Около 80 ресторанти, заведения за обществено хранене и хотели, включително и „гурме“ заведения, са се регистрирали в пилотен проект за събиране на отпадъците си от храна. Тя се използва за генериране на биогаз и производство на електроенергия и топлинна енергия. Освен това се получава и компост за фермите около Париж.

Инициативата, която стартира по-рано този месец, става факт в навечерието на влизането в сила на ново законодателството за околната среда, което до 2016 г. ще принуди един от всеки пет ресторанта да рециклира своите органични отпадъци – освен ако не иска да плаща глоби до 75 хиляди евро.

Франция, която изостава от северните европейски страни в рециклирането, полага доста усилия, за да започне да превръща органичните отпадъци в метан, като по този начин намали депонирането, инсталаците за изгаряне и съответно парниковите газове.

Щефан Мартинес от клварталното бистро „Le Petit Choiseuil“, който е поел инициативата за проекта,  казва, че групата вече очаква закона и участващите ресторанти са щастливи, че някой събира отпадъците им и ги впряга за нещо полезно.

„Положителният отговор от клиентите за рециклиране също е голям бонус“, каза Мартинес. Неговият 50-местен ресторант произвежда само около пет тона органични отпадъци годишно. В собствената му малка кухня готвачите сега поставят обелките и остатъците в прозрачни пластмасови кофи, които се събират всяка сутрин от тихи камиони, захранвани с биогаз.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане