GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Спорт / Още ползи от йогата...

Спорт

Йога

Още ползи от йогата

Още ползи от йогата

В публикацията си в „Журнал по ревматология“ учените разкриват, че посещаването на часове по йога в продължение на 8 седмици и повече подобрява не само физическото, но и психическото състояние на хора, страдащи от двата споменати вида артрит. Това, естествено, не е първият опит да се разглеждат ползите от редовното посещаване на часове по йога, но е най-голямото изследване досега, което да разглежда както физическите, така и психическите ефекти върху случайно подбрани участници.

Сюзан Барлет, една от авторките, отбелязва, че интересът към йогата като допълнителна форма на лечение постоянно нараства. Тя е полезна за болните от артрит, защото обединява физическа активност, отпускане и техники по управление на стреса, съобразявайки се със специфичните ограничения, с които се сблъскват пациентите.

Артритът се среща при един от 5 възрастни, по-често под 65-годишна възраст и ако не се вземат мерки за лекуването му, може да попречи както на мобилността, така и на цялостното благосъстояние и качество на живот на пациентите. Въпреки че засега не е открит начин за пълното му излекуване, напредването на артрита може да се забавя и управлява с физическа активност. Тя обаче често се пренебрегва заради сковаността и болките, съпътстващи артритните заболявания.

75-те участници в проучването доказват, че редовното посещаване на часове по йога води до 20% подобрение в нивата на функциите им – физическа енергия, настроение и болка, сравнено с участници в контролна група. Интересното е, че подобренията не са краткотрайни – 9 месеца след началото на проучването ходещите на йога продължават да се чувстват по-жизнени и по-способни.

Друг автор на проучването – Клиф Бинам, препоръчва на болните от артрит, интересуващи се от йога, да внимават с натоварването, защото в проучването са работили и йога инструктори, преценяващи нивата на трудност според възможностите на участниците. Със сигурност обаче по-внимателните йога упражнения са страхотен начин за възвръщане на лекотата и физическата активност, както и за подобряване на психическото здраве.


Още теми от Спорт

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане