GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Офшорната вятърна енергия вече е по-евтина от ядре...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Офшорната вятърна енергия вече е по-евтина от ядрената и газовата

Офшорната вятърна енергия вече е по-евтина от ядрената и газовата

Анализ, направен от енергийния консултант Майк Пар, разглежда публичните данни за офшорната вятърна енергия в Дания и разкрива, че технологията е вече финансово жизнеспособна и даже вече няма нужда от субсидии. 

Анализът се основава на данни за месечното производство на всички вятърни турбини (разположени на сушата и в морето) в Дания, заедно с почасови данни за общата продукция на офшорните вятърни проекти, според Clean Technica. Поради относителната лекота на употреба, тази информация е дала възможност да се направи по-задълбочен финансов анализ на съществуващите и бъдещите проекти за вятърна енергия в Дания, както и за проектите в немската част на Северно море.

 

Заключения на Пар са, че вятърната енергия е наистина по-евтина, отколкото електроенергия от газовите централи. Според EnergyPost, „когато анализираме наличните данни, можем да направим някои интересни изводи за развитието на разходите при офшорната вятърна енергия. Офшорните вятърни турбини изглежда вече са по-евтини от газовите турбини с комбиниран цикъл (CCGT), въпреки че това все още не е отразено при субсидиите, които операторите получават“.

 

Енергията, добивана от една от електроцентралите, анализирани в проучването – тази от Анхолт – е била с цели 40 на сто по-евтина в сравнение с тази от предложенета АЕЦ „Хинкли“ във Великобритания. Планираната офшорна ветроенергийна ферма Хорнс ще доставя електроенергия при цена с 58 процента по-ниска в сравнение с тази на евентуалната ядрена централа.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане