GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Отровата от рапан може да стопява болката...

Здраве

Интересно

Интересно

Отровата от рапан може да стопява болката

Отровата от рапан може да стопява болката

Въпросните морски охлюви изпускат много мощна отрова, с която да могат да парализират плячката си за части от секундата. Докато някои видове вече са добре проучени и съществуват редица лекарства, извлечени от тяхната отрова, то други представляват все още дълбока мистерия за учените.

"Отровата на тези морски охлюви всъщност е сложен коктейл от химикали, а повечето от тези токсини са били пренебрегвани в миналото", подчертава професор Пол Ейлууд, цитиран от eScienceNews. Заедно с екипа си от учени от университета в Куинсланд (Австралия) професорът провел редица експерименти с отровата на морския охлюв Conus epscopatus. Публикувано в изданието на Националната академия на науките (PNAS), тяхното проучване е идентифицирало нови, неизползвани досега от фармацията токсини.

За да реализира целта си, екипът разработва нов метод за анализ на отровата и нейните токсини, като използва инструментариума на биохимията и биоинформатиката. По този начин учените успяват да стигнат по-далече от само щателното описание на съдържаните в отровата елементи. Благодарение на тази много прецизен метод учените откриват най-големия брой пептиди, намиран някога в отровата на който и да било вид морски охлюв. Изводът: цели шест молекули могат да намерят сериозно терапевтично приложение.

"Надяваме се, че тези новооткрити структури ще доведат до създаването на нови лекарства за лечение на болка, рак и други заболявания," ентусиазирано споделя проф. Ейлууд. Остава само да се докаже, че тези нови токсини са ефективни върху хората и че притежават терапевтично предимство пред съществуващите в момента на пазара лекарства. Тази вероятност обаче в действителност е доста голяма, тъй като освен резултатите от проучването на проф. Ейлууд, още през март 2014 г. друго изследване, представено на годишната конференция на Американското химическо общество (ACS) доказа, че токсините на морските охлюви имат аналгетично действие, 100 пъти по-силно от морфина и със сигурност със значително по-малко странични ефекти.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане