GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Отровата на оса може да лекува рак ...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Отровата на оса може да лекува рак

Отровата на оса може да лекува рак

Отровата в жилото на този вид оса, според последни изследвания, проведени в Бразилския Университет (The University of Brazil), съдържа токсин, който убива туморни клетки без да причинява никаква вреда на здравите около тях. Работата по този проект е още в ранни стадии и преди експерименти с хора трябва да се проведат още много тестове, но учените вярват, че в бъдеще това ще бъде приложимо лечение за онкоболни.

Засега тестове са направени над лабораторни мишки и ефектите са били положителни. Професор Нето, водещ научния екип, и колегите му дори са идентифицирали и анализирали токсина, борещ се с раковите клетки – той е наречен MP1. Той пробива малки дупчици в неравномерно разположените ракови мастни клетки, причинявайки изтичане на важни за функционирането на клетката молекули. В здравите клетки, тези молекули са скрити във вътрешността, и не изтичат при атаката на отровата.

Един от колегите на професор Нето – доктор Пол Бийлс, коментира, че отровата на пчелата може да стане важна съставка в нова терапия, която чрез комбинация на различни лекарства постига резултати срещу различните части на раковите клетки.  

Доктор Ани МакКарти от Cancer Research UK (благотворителна организация от Великобритания, която има за цел да събира средства и да подпомага проучвания в сферата на търсене на лек за рак) коментира, че проучването досега много е помогнало общото разбиране за това как отровата на бразилската оса може да убива ракови клетки в лабораторията. Въпреки това, има нужда от още много проучване, тестове и клинични експерименти преди учените да са сигурни дали и как такъв тип лечение би помогнало на онкоболни.  


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане