GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Отпадъци от производството на вино стават суровина...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Отпадъци от производството на вино стават суровина за биогорива

Отпадъци от производството на вино стават суровина за биогорива

Сега едно ново изследване проучва възможността за превръщането на отпадъците от производството на вино в биогориво. Това решение също не изисква засаждането на нови култури.

Новата алтернатива се изследва от докторанта Кендал Корбин в Школата по земеделие, храни и вино при университета в Аделаида, Австралия. Тя се е заела да анализира състава на гроздовите джибри – твърдите остатъци от направата на вино, като например кожи, семена и дръжки.

Проучването е установило, че в сухо тегло между 31-54 процента от гроздовите джибри се състоят от въглехидрати. От това количество между 47 и 80% са разтворими във вода.

Корбин разгледала сортовете Каберне Совиньон и Совиньон Блан. Тя се поинтересувала и как може да се направи предварително третиране на гроздовите джибри с киселина и ензими, за да се повиши ефективността на процеса. Използването на киселини и ензими позволява един тон гроздови джибри да бъде превърнат в до 400 литра биоетанол. Без тези добавки повечето от наличните в гроздовите джибри въглехидрати също могат да се превърнат директно към етанол чрез ферментация, но с добив на до 270 литра от тон. Останалата част може да се използва като тор или фураж.

„Използването на растителна биомаса за производство на течни биогорива може да бъде трудно заради структурно комплексния й характер, който не е лесен за разбиване“, казва Корбин. „Гроздовите джибри са лесно достъпни, може да се закупят евтино и са богати на вида въглехидрати, които лесно ферментират“.

 Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане