GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Дестинации / Остров Крит - където златото е зелено...

Дестинации

Еко дестинации

Остров Крит - където златото е зелено

1 2 3

Не е тайна, че според интернационални проучвания, сърдечносъдовите заболявания са най-рядко срещани сред гърците. Това е лесно обяснимо с особено благотворното влияние на зехтина върху целия човешки организъм. Местните обитатели на Крит са известни с дълголетието си, което със сигурност се дължи на факта, че в традиционната критска кухня отсъстват тлъсти меса и месни мазнини, за сметка на големи количества плодове, зеленчуци, подправки, агнешко и козе месо и, разбира се, зехтин.

Така че едва ли ви трябват повече мотиви, за да прекарате мечтаната годишна отпуска на о. Крит - една от най-популярните дестинации в Средиземно море.

Остров Крит

Реалност и митология, традиции и развитие – тази страхотна комбинация представлява всъщност о. Крит - най-големият гръцки остров (8336 кв.км.) Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море, в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен гръцки туристически център.

Ираклион е най-големият град на острова и е негов административен, търговски, индустриален център. Странната съвместимост между старо и ново, и смесицата от различни видове архитектура, правят градът наистина интересен и привлекателен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след 2 мин. да пиете кафе в модерно заведение.

Площадът Елефтерий Веницелос, или Лъвският площад, както го знаят местните, е центърът на града с търговските улици. Има и много ресторанти, таверни, барове и кафенета, които предлагат критски специалитети.

В източната част на острова има интересни археологически забележителности - Малиа, множество византийски църкви, а само на 5 км от центъра може да се види Кносос - най-големият запазен център от Минойската цивилизация. А в най-източната част се намира местността Вай - единственото място с естествено растящи палми, които можете да видите дори и в непосредствена близост до морето.

Старото пристанище се намира от лявата страна на съвременното пристанище в Ираклион. По време на венецианския период тук е бил един от важните търговски и военни центрове. В момента е перфектно място за романтична разходка, особено нощем.

Крепостта Кулес е една от впечатляващите забележителности на остров Крит. Построена е на входа на венецианското пристанище, за да предпазва селището от нападения. Отстрани могат да се видят фрагменти от издялани лъвове, в горната част има открит театър, използван по време на летните празненства. А най-хубавото е, че замъкът е отворен за посещения.

Археологическият музей съхранява находки от Кносос, Арханес, Фестос, Закрос и др. Това е задължително място за посещение, ако искате да се запознаете с археологическото богатство на острова.

Амодара е най-близкият летен курорт западно от Ираклион – с множество крайморски ресторанти, таверни, барове с жива музика, магазини за сувенири.

Херсонисос е раят за нощен живот на Крит. Има стотици барове, големи хотели , добри ресторанти, хубави плажове и множество малки заливчета. Идеално е за любителите на морето, слънцето и забавлението.

Страхотните плажове, лудият нощен живот, страхотната кухня и заиграването между старо и ново гарантират незабравима почивка на острова.

Настаняване през септември

Хотелското настаняване, както навсякъде, е  доста разнообразно и на о. Крит. Например в 5-звездния хотел Aldemar Knossos Royal можете да прекарате с половинката си 7 нощувки на база all inclusive за 1685 евро. В същата категория хотел Sea side resort&SPA можете да си починете за около 400 евро по-малко. Самолетната програма важи чак до началото на октомври, когато климатът все още позволява плажен туризъм.

Вече не е тайна, че във всички курорти цените извън активния летен сезон спадат, така че ако са ви останали неизползвани дни от полагаемата годишна отпуска – стягайте багажа!


Още теми от Дестинации

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане