GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Осем храни за добро настроение ...

Здраве

Интересно

Интересно

Осем храни за добро настроение

Осем храни за добро настроение

Храната, която ядем, може да бъде страхотна не само за физическото, но и за психическото ни състояние, да подобри настроението ни и да се бори с притеснения и депресия. Ето някои от най-добрите храни за психическото ни здраве:

1. Листните зеленчуци (например къдраво зеле и бок чой) съдържат фолиева киселина, калций, магнезий и витамин К, които могат да се борят с депресията и помагат за по-бързото преработване на токсините.

2. Мидите и стридите са с високо съдържание на витамин В12, те помагат за подобряване на симптомите на депресия и намаляват нервността.

3. Рибата и рибеното масло подобряват настроението по принцип, но също се борят и със симптомите на депресия.

4. Ядките са добър източник на витамин Е и проучванията показват, че водят до подобряване на настроението.

5. Горските плодове, особено боровинките, доказано действат защитно на мозъка. В едно проучване дори се показва, че яденето на две порции боровинки на седмица намалява опасността от болестта на Алцхаймер с 35%.

6. Лещата, нахутът и фасулът с високото си съдържание на фолиева киселина и цинк доказано действат срещу симптомите на депресия и се използват за лекуването й. Бобовите растения обикновено имат високо съдържание на фолиева киселина. Набавянето на достатъчно цинк е особено важно за вегетарианците и веганите, защото абсорбирането на цинк може да се намали с около 50% повишения прием на фитати, които се намират в растенията.

7. Тъмният шоколад и суровото какао – антиоксидантите, открити в какаото помагат да се донесе спокойствие и задоволеност на организма, доказват проучвания.

8. Четвърт чаша тиквено семе съдържа почти половината препоръчана доза магнезий – важен минерал, който предпазва от депресия и притеснения. Освен това тиквеното семе съдържа цинк, растителни омега-3 и трифтофан, който помага за спокоен сън. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане