GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Орехите предпазват от диабет...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Орехите предпазват от диабет

Орехите предпазват от диабет

Предишни проучвания са разглеждали способността на орехите да забавят рака на простата, да намаляват нивата на холестерол, инсулиновата сетивност, и на IGF-1, който се свързва с поява на рак на простатата и гърдата.

Ново проучване обаче, проведено от д-р Дейвид Катц от Центъра по превантивни проучвания на Йейл, се е опитало да разгледа по-конкретно и по-подробно здравословните ползи от ядката. Неговите опити показват, че след консумиране на малка доза орехи всеки ден в период от 6 месеца, участниците имали значително по-ниски нива на лош холестерол в кръвта си, както и цялостно по-добро функциониране на кръвоносната им система, сравнено с участниците, които не яли никакви орехи.

Добавянето на орехи в диетата не предизвикало никаква промяна в нивата на кръвното налягане или нивата на добрия холестерол. Нивата на глюкозата в кръвта на участниците все пак се повишавали, въпреки диетичните промени.

Проучването включило 112 участника, всички с риск от развиване на диабет тип 2. Във всяка от групите участниците били разделени на още 2 подгрупи – тези, които трябвало да намалят дневния си прием на калории, и тези, които трябвало да го запазят. Когато диетата включвала консумация на орехи и целяла да се намали дневния прием на калории, ползите от диетата имали значително по-големи нива на ефективност.

В края на проучването участниците, които яли орехи, имали значително намалени нива на лош и общ холестерол, както и подобрени функции на кръвоносната система, което е ключово за позволяването на кислород и въглероден диоксид да минат между кръвта и телесните тъкани.

Важно е да се отбележи, все пак, че в 28 грама орехи се съдържат 18 грама мазнини, което не ги прави сами по себе си добра храна за отслабване. Комбинирани с диета, обаче, орехите са полезни и ефективни.

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане