GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Нов материал създава чист, самоподдържащ се енерги...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Нов материал създава чист, самоподдържащ се енергиен източник

Нов материал създава чист, самоподдържащ се енергиен източник

Сега изследователи са открили изкуствен материал, който им позволява да имитират тази система за създаването на чист, устойчив източник на енергия.

Изследователи от държавния университет във Флорида са открили метод за използване на манганов оксид – известен също като бирнесит – за улавяне на слънчевата светлина, така че след това тя да може да се използва за създаване на окислителната реакция, която разгражда водата (H2O) на водород (Н) и кислород (О2). Окисляването се случва по време на фотосинтезата. Чрез репликиране на тази част от естествения процес хората биха могли да произвеждат енергия по нов начин чрез прост, практичен механизъм.

Използването на манганов оксид по този начин се определя като изцяло въглеродно неутрален метод за производство на енергия и може да помогне за производството на водородно гориво, което няма да има отрицателно въздействие върху околната среда.

„На теория това трябва да е самоподдържащ се енергиен източник“, каза Жозе Л. Мендоса-Кортес, професор по инженерна химия. „Може би в бъдеще би било възможно да поставяме този материал на своите покриви и той да се превръща дъждовната вода в енергия с помощта на слънцето“.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане