GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Нов живот за старите сутиени...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Нов живот за старите сутиени

1 2

Преди няколко години Катлийн Къркуд наблюдава грандиозно транспортиране на сутиени, напускащи Хонконг на грамаден контейнеровоз, и то точно в момент, в който започва да възниква интересът ѝ към въпроси, засягащи околната среда. Модната експертка, добре позната със своите сутиени с повдигаща пяна и оформящо фигурата бельо от ликра (както и с клипа ѝ за подплънки за рамене от пяна през 80-те) внезапно осъзнава, че всичките ѝ секси творения завършват полезния си живот като куп отпадъци на дъното на морето.

"Веднага си казах - трябва да започнем да рециклираме тези сутиени", спомня си тя. –Исках само да се върна в Ню Йорк и да открия компания, която прави това. Щях да сложа името ѝ на етикетите си и всички щяха да разберат колко готин дизайнер съм. Но ето, че се прибрах и започнах да търся такава компания, а се оказа, че нищо подобно не е налично." Дори по-зле - Къркуд открива, че проблемът е всъщност по-голям, отколкото си е представяла. Около 500 милиона сутиени - изработени от токсични материали като полиуретанова пяна, която отделя опасни летливи органични съединения и не е биоразградима в рамките на столетия - се изхвърлят всяка година в депа или се изгарят.

Модната дизайнерка взима светкавично решение. След като никой не рециклира сутиени, което на практика означава да ги разшие и да използва повторно материалите, тя самата ще добави зеленото третиране на отпадъците в листата от дейности на компанията си и ще се заеме с него. Макар и не особено бляскава, B.R.A. (Bra Recycling Agency - Агенция за рециклиране на сутиени) е създадена през 2010 г. и е готова да партнира на модните брандове за рециклиране. "Боклукът е мъжко царство, казва Къркуд. –Това е територия заета почти изцяло от момчетата." Така че на нея ѝ отнема доста време да спечели доверието на компаниите, както и да разбере как да отстранява стоманените банели по деликатен и нетрудоемък начин. Веднъж отработила тези немаловажни елементи, гигантът в производството на бельо Maidenform събира и дарява 1,2 тона сутиени за пилотния тест на компанията, който Къркуд филмира.

Сутиените са успешно разчленени и пулверизирани. Металните елементи се отстраняват с промишлени силови магнити и се изпращат в рециклатор за метал. Спечелените от този процес пари са дарени на фондацията MetroHealth за финансиране на изследвания на рака на гърдата. Меката пяна и тъканите са рециклирани и превърнати в червен килим и възглавнички за знаменитости и ВИП събития. "Беше като магия", спомня си Къркуд. Рециклирането на сутиени е готово за представяне пред света.

"Това е моят начин да върна нещо обратно на света на модата, който винаги се е отнасял добре към мен", казва Къркуд, която освен моден дизайнер е бивш модел на Форд, дори е гостувала на Опра Уинфри. "Модната индустрия е тази, която трябва да дава пример на своите потребители. Ако тя не промотира устойчиви практики и зелено мислене, малките деца, които сега растат, ще се изправят пред големи проблеми, които няма да имат идея как да решат. Това е моят начин да дам своя принос на тази индустрия, която ми предостави възможности за страхотна кариера."

Ентусиазмът на красавицата съвзем не означава, че не среща неравности по пътя. Най-съществената от тях възниква, когато се опитва да открие как да плати за B.R.A. "Хората не разбират, че рециклирането не е благотворителност, казва Къркуд. –Това е голям бизнес!" С други думи, не бива да се очаква намирането на ново приложение на излезлия от мода и от форма сутиен да е безплатно.

Жените (и мъжете, които ги обичат) могат да участват в програмата на Къркуд по няколко начина. Единият е да напишат sms или да попълнят онлайн форма, да получат етикет, който да принтират и да залепят върху плик или кутия за транспортиране на старите сутиени при рециклатора. Също така могат да закупят комплект за рециклиране срещу $ 5, който включва пощенски етикет плюс специални отстъпки за продукти и промоции от спонсори.

Друг начин за подкрепа е да се вземе участие в инициативи, които повишават осведомеността за рециклирането на сутиени. Ако се намерят личности или организации, които да спонсорират посланието на B.R.A., срещу $1000 те получават парче от червен килим и възглавничка, направени от рециклирани сутиени, за тяхно специално събитие. 1 метър килим изисква около 80 кг сутиени. Дарените за тяхното събитие и кауза пари остават изцяло за тяхната организация. След това могат спокойно да завият килима и да го изпратят обратно на B.R.A. за повторно рециклиране.

Къркуд си е поставила за цел да намери производители на облекло, които биха желали да се включат (т.е. да платят за рециклирането на сутиени). В момента е в преговори с най-големия търговец на сутиени на дребно в САЩ и предвижда поставянето на кошове за рециклиране на сутиени в големите магазини, предлагане на пликове за изпращане на старите сутиени при плащане на касата, както и да бъдат стимулирани да рециклират с участие в промоции и намаления за купуване на нови сутиени.

Екологизирането на цяла индустрия никога не е лесно, но кралицата на оформящото бельо припомня, че всичко това е част от нейния непрестанно поставящ нови предизвикателства път в модния бизнес, който продължава вече 35 години. "Всичко това се отнася към началото му и моите раменни подложки. Към днешна дата всичко зависи от това колко пяна използваме като общество, колко от нея отива в депа, в атмосферата, в почвата и липсата на възможности за рециклиране", казва тя.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане