GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / Нова технология за рециклиране на пластмаса работи...

Бизнес

Новини

Новини

Нова технология за рециклиране на пластмаса работи без вода

Нова технология за рециклиране на пластмаса работи без вода

За съжаление обаче рециклирането е доста енергоемко и използва много вода. Обикновено пластмасата се промива с препарати и след това се смила на по-малки парчета или гранули. Тези парчета след това се изсушават, за да кристализират, което включва излагането има на топлина от 180 градуса Целзий и след това охлаждане – отново с вода.

Новият процес, разработен от Ak Inovex от Мексико, рециклира пластмасите с нулево потребление на вода. Процесът е в състояние да надроби пластмасата на пелети и без подлагането на материала на високи температури. Това означава, че технологията не само спестява вода, но използва половината от енергията, характерна за конвенционални методи за рециклиране.

Методът за рециклиране без вода е годен за преработката на повече от 90 на сто от всички видове пластмаси, включително стиропор, полистирол, PET и ABS. Тъй като това е по-прост метод, той изисква и по-малко пространство. На всичкото отгоре, според Ak Inovex, пелетите, произведени ппо този метод, са с по-високо качество.

Gizmag съобщава, че технологията използва специални стени, които „при контакт са в състояние да оформят пластмасата в желаната форма на пелети и след това охлаждат тези гранули“. Самата фирма вече има подадени заявки за патенти за трите различни технологии, които правят възможно всичко това.

Следващата стъпка ще е замяната на лугата за миене на пластмасите с био-препарати. Това ще направи процеса още по-безопасен и по-евтин. Компанията вече е партньор на ALINSA – компания, която специализира в разработването на екологично чисти продукти за почистване с помощта на биоразградими химикали.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане