GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / Нивото на глобалния океан се е покачило с 8 сантим...

Бизнес

Новини

Новини

Нивото на глобалния океан се е покачило с 8 сантиметра от 1992 г. досега

Нивото на глобалния океан се е покачило с 8 сантиметра от 1992 г. досега

През 2013 г. екперти на ООН прогнозираха, че морските нива ще се покачат с 0,3 до 0,9 метрадо края на века. Новото изследване показва, че покачването на морското равнище най-вероятно ще бъде в най-високата част на тази прогноза, каза геофизикът от Университета на Колорадо Стив Нерем.

Морското равнище се покачва по-бързо, отколкото преди 50 години и „това много вероятно ще се влоши в бъдеще“, казва Нерем.

Промените не са еднакви. В някои райони морското равнище показва увеличение с 25 см., а други региони, като Западното крайбрежие на САЩ, всъщност спадат, според анализ на спътникови данни от 23 години.

Учените смятат, че океанските течения и природните цикли временно „компенсират“ покачването на морското равнище в Тихия океан, но западния бряг на САЩ може да усети значително повишение на морското равнище през следващите 20 години.

„Хората трябва да разберат, че планетата е не просто променя, тя е вече променена“, каза Том Вагнер, учен от НАСА, пред репортери в конферентен разговор.

„Ао планираш големи инфраструктурни проекти като пречиствателни станции или електроцентрали из крайбрежните зони … имаш данни, които да използваш, за да оцениш въздействията върху тях в следващите 100 години,“ каза Вагнер.

Ниско разположените райони са особено уязвими, добавя Майкъл Фрайлих, директор на Дивизията по науки за земята при НАСА. „Дори и днес пролетните приливи предизвикват улични наводнения в участъци от Маями – нещо, което не се е случвало често само преди няколко десетилетия“.

Над 150 милиона души, най-вече в Азия, живеят в рамките на 1 метър от морето, добави той.

Най-голямата несигурност при прогнозирането на покачването на морското равнище е да се определи колко бързо ще се стопят полярните ледени пластове заради повишаващите се температури.

Учените заявиха още, около една трета от покачването на морското равнище се дължи на разширяването на топлите океански води, една трета на загубата на лед от полярните ледени пластове и една трета – на топенето на планинските ледници.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане