GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Нечиста фотография ...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Нечиста фотография

1 2 3 5

Във своята серия от снимки "Нечиста фотография" той комбинира интереса си към проблемите на околната среда и страстта си към изящните изкуства.

Чрез своето изкуство Сайдлер хвърля светлина върху влиянието на химикалите, които използва за алтернативна пост-обработка на снимките си, върху планетата. "Проектът ми се фокусира се върху химическите замърсители в цялото им разнообразие в Ню Джърси - недалеч от мястото, където живея. Тези химически замърсители са открити по земите, близо до дома ми, и са много по-опасни, отколкото някой би могъл да предполага. Аз създадох цветен филм и после изложих негативите на същите химикали, които са открити около местата, където са направени снимките. Исках да подчертая щетите, нанесени на околната среда, благодарение на човешката немарливост, която повечето хора не осъзнават. Фотографиите не само показват мрачната версия на изменените ландшафти, но демонстрират и вредното въздействие на химическите замърсители върху природата. Искам хората, които гледат снимките, да си мислят: Ако това е нещото, което химикалите могат да направят с лента от пластмасов филм, какво всъщност правят със самата среда?!", споделя Сайдлер.

Преди да започне да снима настоящата серия, Сайдлер експериментира в творчеството си няколко години с химикали. Впечатлен от преливащите се цветове и екстравагантните "десени" на деструкция, която разяждащите субстанции произвеждат, той работи неуморно с опасните химикали в своето студио. Работата му обаче придобива изцяло нов фокус, след като фотографът чува за химичен разлив, който се появява в близост до колежа, който е завършил, в северната част на Ню Джърси. Химикалът, който се освобождава, метилметакрилат, е един от същите, които Брандън е използвал в своята досегашна работа. Съвпадението го кара да мисли за ежедневното приложение на тези химикали и последствията от тяхното изливане в природата. "Някои, ако не и повечето замърсители, могат да бъдат отстранени - пише Сайдлер. Но какво става с първоначалното количество химикали, абсорбирани от земята или усвоени от растенията и животните, които виреят или обитават мястото на разлива?". Тези разсъждения вдъхновяват фотографа да заснеме земята, засегната от замърсяването, и да обработи лентата със същите химикали, които са причинили бедствието.

"Чрез моята работа аз не се опитвам да коментирам практиките за пречистване на тези пространства - обяснява фотографът. Аз просто искам да изтъкна колко колосална може да бъде вредата от замърсяването с химикали и колко неотменими последствията от всичко това."

Снимките, които се получават благодарение на експериментите му, са едновременно красиви и плашещи. Сайдлер планира да публикува серията "Нечиста фотография" в специален фотоалбум - изработката и разпространението на които ще финансира с приходите, събрани от успешната му кампания в платформата за онлайн проекти Kickstarter. Там той за  отрицателно време успява да събере $2816 при набелязана цел $2500. „Целта на фотоалбума е да покажа моите снимки и да накарам хората, които са отговорни за това, а и всички останали, да помислят много внимателно върху влиянието на някои от химикалите, които разпространяваме в околната среда", пише той.

Брандън Сайдлер се дипломира в Ramapo College в Ню Джърси през пролетта на 2014 г. с първа специалност комуникации (графичен дизайн) и втора – изящни изкуства (фотография). Той е дързък във своите фотографии и прецизен в дизайнерските си проекти. Сред тях има и социални кампании, като проекта му "Младост" (Youth), който представлява въздействащ коментар на самоубийствения живот, който водят повечето младежи, навлизайки безгрижно в света на наркотиците, цигарите и алкохола. Всичките му работи се отличават с асиметрия, смели цветове и необичайни съчетания. "Обожавам красотата на несъвършенството", заявява той.

По време на своето детство и следване, Брандън е впечатлен от това как различни елементи, привидно напълно несъответстващи си и дори воюващи един с друг, могат да бъдат комбинирани, за да създават красота. Сблъсъкът на противоположностите винаги го е вдъхновявал и това се отразява в изкуството му. Родният му щат Ню Джърси предлага точно такава "среща" на океана и планините. Той е едновременно един от най-малките по площ (на 47-мо място сред останалите щати) и най-гъсто населен - в него живеят 8414 милиона жители. Всички те са изложени на въздействието на химикалите, чието действие Брандън разобличава. Това е една от причините да е толкова непримирим към замърсяването на природата в региона. "Искам да накарам хората да спрат, да помислят и да почувстват", казва той. Което е и най-важната мисия на последния му проект.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане