GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Непал иска катерачите на Еверест да си взимат бокл...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Непал иска катерачите на Еверест да си взимат боклука

Непал иска катерачите на Еверест да си взимат боклука

Около 300 планинари и техните водачи – шерпите – се борят със стихиите из ледените склонове на Еверест по време на годишния катерачески сезон, който започва през март и продължи до май.

Но при липсата на тоалетни катерачите трябва да клякат на открито или да се скатават зад скалите, за да се облекчат.

Сега Непал заплашва със стриктно прилагане на резки санкции, за да убеди катерачите да почистват след себе си и да си връщат боклуците обратно в базовия лагер.

Закон от 2014 г. за управлението на боклука предполага внасянето на депозит от $ 4000, който се задържа от експедиционния водач, ако катерачът не успее да върне 8 килограма на боклук и човешки отпадъци.

Човешките екскременти са по-голям проблем, отколкото бутилките от кислород, скъсаните палатки, счупените стълби и кутиите и опаковките, казва шерпа Анг Тшеринг, началник на Асоциацията по алинизъм в Непал. „Те… остават под снега… Когато се топят снеговете, те излизат на открито“. Оттам човешките екскременти попадат във водите и в реките. Това създава една “неприятна миризма” и представлява опасност за здравето на хората, зависими от водата от реките, захранвани от ледниците в региона“, заяви Тшеринг.

Катерачи коментираха, че е трудно да се прецени колко човешки отпадъци са останали замразени под снега, но всички са единодушни, че повърхността на планината е много по-чиста след усилията за мониторинг на асоциацията.

Почистващите експедиции Eco-Еверест, водени от шерпа Дауа Стивън всяка година от 2008 г. Насам, са изкарали 15 000 кг бколик от района на Еверест, но засега няма оценки за отпадъците, които са останали несъбрани.

Около 4000 алпинисти са изкачили Еверест досега. Снегът е скрип телата на най-малко 260, загинали в опитите си.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане