GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Душа и Тяло / Нека потанцуваме ...

Здраве

Душа и Тяло

Душа и Тяло

Нека потанцуваме

Нека потанцуваме

Музиката е част от човешката култура от началото на времето – а с нея, и танците. Различните стилове и ритми привличат различни хора към себе си, омайват и отварят нови социални врати за тези, които се престрашат да опитат. От демонстрация на класа до фитнес тренировка, танците могат да донесат много положителни емоции, а освен това имат и много други физически, психологически и социални ползи.

Научни проучвания са открили, че танците могат да се използват, за да подобрят трайно баланса на хора, походката и стойката им, както и времето, което им е необходимо за реакция.  Проучване от 2009 година дори твърди, че танците помагат на пациенти с болестта на Паркинсон да имат по-добро владение над мускулната си активност, освен че подобрява цялостното им качество на живот.

Естествено, танците най-често се свързват и с физически упражнения, намаляване на теглото и по-добра фигура, освен подобрена стойка. По-активните форми танци са добра форма на кардио упражнения, които са полезни за дейността на сърцето, и много по-приятни за повечето хора от алтернативите във фитнес салоните. А комбинирането на познатия фитнес с танци е много популярно във формата на зумба фитнес и многото й разновидности. Също е доказано, че хората, които се заемат с танци като начин за сваляне на излишните килограми, по-често спазват режима си и са по-ефективни в начинанието си през времето.

Танците подобряват и вътрешния ни свят, освен външния вид и тонуса ни. Танците намаляват симптомите на депресия, и освен това, за разлика от например медитацията, намаляват и нивата на стрес. Обобщително изследване на 27 научни проучвания заключва, че танците могат да и е препоръчително да се прилагат като начин за терапия на безпокойство и депресия. Танците също увеличават самочувствието и усещането за цялостно благосъстояние на танцуващите.

И в крайна сметка може да заключим, че няма негативни резултати от танците за нашия живот, а многото позитиви само добавят към доброто настроение, което носят танците със себе си. Нека потанцуваме! 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане