GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Недоспиването предразполага към настинки...

Здраве

Интересно

Интересно

Недоспиването предразполага към настинки

Недоспиването предразполага към настинки

В проучването сънят на 164 здрави участника на възраст от 18 до 55 години е наблюдаван в продължение на седмица, докато те са изложени еднакво на риновирус. Резултатите ясно показват, че в сравнение с всички други фактори, от които си представяме да зависи здравето, количеството сън е най-важно.

Изследването дори не анализира качеството на съня – накъсан и неспокоен сън в по-големи количества води до същите ползотворни за здравето резултати като спокойния сън. Други фактори, срещу които е сравнена вероятността да се разболеем от настинка са възраст, стрес, раса, доходи, както и дали участниците са били пушачи или не.

Доктор Арик Пратер, водещ проучването, също споменава, че недоспиването намалява ефективността на много ваксини. Други проучвания са открили, че има явна връзка между липсата на достатъчно сън и други болести, както и затлъстяване.  

А какво значи достатъчно сън? Често срещано твърдение е, че оптималното време за сън на денонощие е 8 часа. Проучвания са доказали, че тази цифра не е задължителна и може да варира за различните възрасти и индивиди. В проучването, проведено от доктор Пратер, се вижда, че при неговите участници, сън над 6 (и препоръчително – над 7) часа намалява значително (около 3 пъти) вероятността да се разболеем в следствие досег с риновирус.

Затова дори в горещината и преди да сме усетили студения повей на есента – наспивайте се, за да подкрепите имунната си система и да останете здрави! 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане