GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Невероятните здравословни ползи от фурмите...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Невероятните здравословни ползи от фурмите

Невероятните здравословни ползи от фурмите

Въпреки че съдържат големи количества захар, проучвания показват, че фурмите не вдигат нивата на кръвната захар, когато се консумират.

Независимо дали ги ядете, за да защитите черния дроб и сърцето от различни вреди, или просто обичате вкуса им, фурмите са сладко изкушение, което (в правилните количества) ще ви донесе и здравни ползи.

Фурмите съдържат протеини, въглехидрати и белтъчини, което ги прави съвършени от хранителна гледна точка. Освен това са пълни с витамини като А, В, С и К и са добър източник на магнезий, калий, цинк, мед и други важни минерали.

Фурмите спомагат за храносмилането, защото са чудесен източник на разтворими и неразтворими фибри. Фибрите във фурмите могат да помогнат при запек и за запазване на здравето на червата. Тези фибри също спомагат за намаляването на нивата на лошия холестерол в кръвта, виновник за сърдечни заболявания и възпаления на кръвоносните съдове.

Екстрактът от фурми също дава добри резултати при лечение на периферна невропатия, както и спомага за превенцията й. Това състояние е свързано обикновено с диабета и се изразява във вцепененост или слабост на крайниците; освен това е много трудно за лечение.

Фурмите са и много полезни за черния дроб, където спомагат за детоксикацията и за забързването на естествените процеси по лекуване и регенериране, които протичат в него. Фурмите спомагат регулирането на количествата чернодробна фиброза, което помага при заболявания като цироза.

За намаляване на хронични възпаления, причиняващи болести като алергии, астма или артрит, се използват хранителни вещества, които могат да ги регулират. Фурмите са много подходящи за тази цел, както и за защита от свободните радикали, които могат да наранят тъканите и да причинят ракови образувания.

За да се контролира обаче приемът на захар в дневната диета, докато се максимизират здравословните ползи от фурмите, се препоръчва да се ядат по 3-4 на ден.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане