GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / На 15 юни започва седмото международно преброяване...

Бизнес

Новини

Новини

На 15 юни започва седмото международно преброяване на белия щъркел

На 15 юни започва седмото международно преброяване на белия щъркел

Веднъж на всеки 10 години в световен мащаб се организира Международно преброяване на белия щъркел. Тазгодишното ще започне на 15 юни и ще продължи до 15 юли 2015 г. То ще се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).Преброяването ще обхване цялата страна или общо над 5 000 населени места. С помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. Ще бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, за гнезда, които по различни причини не са били заети тази година и ще бъдат набелязани застрашените гнезда, които в последствие ще бъдат обезопасени с помощта на съответните институции.

Преброяването на белия щъркел се организира от 1930 г. насам, като се прави веднъж на всяко десетилетие и в него участват над 40 държави. Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Преброяването се организира в две поредни лета. Седмото издание започна през лятото на 2014 г. и продължава това лято – от средата на юни до средата на юли. В него ще се включат екипи от над 150 доброволци, координирани от БДЗП, както и представители на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, която също е партньор на инициативата.

За първи път Международното преброяване на щъркела е отворено и за широко гражданско участие. С развитието и достъпа до модерните мобилни технологии, всеки от нас може да стане част от подобни големи научни изследвания.

За да улесни участието на повече хора и да го направи достъпно дори и за децата, БДЗП разработи сайта www.shturkel.bg, в който данните от преброяването могат да бъдат въведени в опростена електронна бланка. Сайтът е достъпен както от настолен компютър, така и от таблет.

Другият лесен начин за въвеждане на данни за щъркелови гнезда е чрез мобилното приложение SmartBirds Pro, което бе специално разработено от експертите на БДЗП за въвеждане на данни от полеви наблюдения. Можете да свалите приложението безплатно от Google Play (за устройства с операционна система Android) и чрез него по бърз начин да снемете автоматично GPS координати, да приложите снимки и пр.

Междувременно БДЗП организира и конкурс в рамките на проекта „Търсенето на щъркела“. В него ще бъдат раздадени награди на участници в Международното преброяване в няколко различни категории: Най-много преброени гнезда, Най-подробно изследване, Най-атрактивна снимка/ видео на щъркелово гнездо, Награда за спасител на гнездо.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане