GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / Научният панаир на Google показва колко са креатив...

Бизнес

Новини

Новини

Научният панаир на Google показва колко са креативни днешните тийнейджъри

Научният панаир на Google показва колко са креативни днешните тийнейджъри

Всеки септември в офиса на Гугъл се събират тийнейджърите, финалисти на Google Science Fair – научният панаир на Гугъл. Тази година 20-те финални проекта, избрани от представени проекти от повече от 100 страни, се гмурнаха в интересни проблеми, за да представят някои изненадващи, работещи и понякога стряскащо евтини решения. Младите учени могат с един замах да са разрешили проблеми, които мъчат обществото от години.

Тазгодишната победителка, 17-годишната Оливия Хелиси от САЩ, е изобретила нов тест, който открива ебола по-ефикасно, по-рано и по-евтино. Оливия се заинтересувала от ебола за първи път по време на епидемията през 2014 г. и със спомените си за стабилността на коприната от уроци по химия, тя изобретила тест за ебола с нишки от коприна, което елиминира и другия голям проблем при тези тестове – нуждата от специфична температура, за да са верни. Сегашната версия има нужда от капка кръв и няколко минути, за да прецени дали човек е заразен, а в бъдеще се очаква тестът да се прави само със слюнка, като може да бъде модифициран, за да тества за други болести, включително СПИН.

Друг от финалистите, например, е 17-годишният Адриел Суматипала, отново от САЩ, който е отраснал в семейство, в което повечето членове имат високи нива на холестерол, а сърдечните болести и удари са чести. Той искал да може да следи здравословното си състояние по начин, подобен на този, с който диабетиците следят нивата си на кръвна захар, но тестовете, които се използват за това, са прекалено скъпи – компаниите, които ги произвеждат, хабят много материали. Вместо тези тестове, Адриел модифицирал нормален принтер така, че да може да нарежда необходимите за теста ензими и реагиращи елементи. Така получил тест, който може да се направи у дома и струва около 2 цента всеки. С Адриел вече са се свързали хора, които искат да инвестират в изобретението му, за да може то да се пусне на пазара.

Всички финалисти са представили впечатляващи и вдъхновяващи изобретения и идеи, а техният хъс и интелект могат само да ни дадат надежда за доброто бъдеще, което ни очаква в способни ръце като техните! 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане