GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Настояват за етикиране на хранителни култури, напо...

Здраве

Интересно

Интересно

Настояват за етикиране на хранителни култури, напоявани с фракинг-води

Настояват за етикиране на хранителни култури, напоявани с фракинг-води

Закон 16 от републиканеца Майк Гато ще изисква фермерите и производителите да информират купувачите, че продуктът е отглеждан с вода, използвана при добива на петрол и газ, включително и при хидравлично разбиване на подземни скали. Нормата ще изисква и търговците на дребно да поставят на видно място знаци, информиращи клиентите за продуктите, съдържащи съставки от насаждения, напоявани с рециклирана отпадъчна вода.

“Законопроектът също така ще изисква всеки земеделец, производител или доставчик, който знае, че продуктът, който продава на производител или търговец, се прави с насаждения, напоявани с отпадъчни води, да оповести този факт пред съотвения производител или търговеца“, гласи проектът.

В доклад от юли Калифорнийският съвет по науката и технологиите разкри, че някои земеделски производители поливат своите култури с рециклирана вода, използвана във фракинга. Докладът установява, че има общо 316 химически добавки във водата, използвана при фракинга, и много от тях имат въздействие върху качеството на водата, което в момента е обект на изследване. Проучването не говори за случаи, в които рециклираните отпадъчни води действително съдържат химични добавки. Тообаче посочва, че са необходими повече изследвания, за да се определи дали напояването на насаждения с рециклирани отпадъчни води е безопасно.

Самият Гало смята, че потребителите имат право да могат да вземат информирани решения относно източника на храната, която консумират.

“Никой не очаква марулята, кяото яде, да съдържа тежки химикали от фракинга“, каза Гато в изявление. „Проучванията показват, че има голяма вероятност рециклираните отпадъчни води все още да съдържат опасни химикали, дори и след обработката им“.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане