GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / Нарастват масовите измирания на птици, риби и морс...

Бизнес

Новини

Новини

Нарастват масовите измирания на птици, риби и морски безгръбначни

Нарастват масовите измирания на птици, риби и морски безгръбначни

Масовото измиране на животни от даде вид може да унищожи над 90 процента от популацията на този вид. Затова новото изследване е първият опит да се определят количествени модели при честотата, степента и причините за такива измирания.

Изследването е водено от участници от Калифорнийския университет в Бъркли и университетите в Сан Диего и Йейл. Изследването стъпва на анализ на масовите измирания, документирани в научната литература, главно в периода от 1940 г. до наши дни.

Основните заключения от проучването включват:

  • болести са най-честият смъртоносен фактор за измиранията: това е причината за 26 процента от измиранията;
  • Изменението на климата, включително екстремни метеорологични явления, топлинно натоварване, кислороден стрес и глад са причините при 25 процента от измиранията;
  • дейността на човека, свързана с явления като замърсяването на околната среда, са причина при 19% от масовите измирания;
  • най-опустошителни са измиранията, при които фактор са повече от една от изброените дотук причини;
  • случаите на масово измиране на животни се увеличават с по един случай годишно през последните 70 години. Това е доста значително увеличаване на смъртността.

Катастрофалната природа на резките масови измирания на животински популации неизбежно привлича човешкото внимание“, казва Стефани Карлсон, доцент в Калифорнийския университет от катедрата по екологични науки. По думите й, голяма част от масовите измирания касаят рибите – например по време на суши, когато малките сезонни потоци пресъхват. Проблемите обаче не са само за рибите. „Когато нивата на кислорода намаляват във водния стълб, въздействието може да засегне различни видове“.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане