GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Билки / Най-полезните зелени билки и подправки...

Вкусно

Билки

Билки

Най-полезните зелени билки и подправки

Най-полезните зелени билки и подправки

Подправките и билките често са пренебрегвани в съветите за ядене на повече плодове и зеленчуци и все пак играят изключително важна роля в приготвянето на здравословна храна. Не само, че правят ястията страхотни на вкус, но и предпазват от нескончаемо добавяне на допълнително сол, масло и захар. Много билки и подправки съдържат полифеноли, които са мощни антиоксиданти и стимулират имунната система, намаляват риска от клетъчни възпаления, поддържат добър баланс на микробите в храносмилателния тракт, подпомагат дълголетието и служат за облекчаване на болката. Ето най-големите звезди сред тях, които трябва да присъстват на трапезата ни възможно най-често.

Кориандър

 

Особен на вкус, кориандърът обикновено печели или страстни почитатели или смъртни врагове. По-добре да сте от първите, защото кориандърът е богат на витамин К, укрепва костите и помага за съсирването на кръвта. Листата на кориандъра имат антибактериален ефект срещу салмонела. Маслото от листата му може да предодврати окисляването и, добавено към храна, да я предпази от разваляне. При готвене с кориандър не забравяйте да употребявате освен листата и стъблата му, тъй като са богати на вкус и полезни вещества.

Мащерка

 

Мащерката помага срещу кашлица и респираторни инфекции. Тя е пълна с антиоксиданти и съдържа химикали, които обеззаразяват храната, поради което е добре да се добавя в пресни, сурови храни (например салати). Мащерката е отличен източник на витамин C, както и на желязо, манган и фибри.

Розмарин

 

Розмаринът е със средиземноморски произход. Той подобрява настроението и паметта, облекчава болката, включително при мигрена, успокоява стомашни разстройства и има ефективни антибактериални свойства. Освежава дъха и може да стимулира растежа на косата.

Лавандула

 

Лавандулата е добре известна с успокояващите си свойства и чудесната си способност да намалява стреса, подобрява съня и успокоява възпаленията на тялото. Въпреки че не се използва често в кухнята, лилавите му цветчета могат да се добавят към храната. Чай от лавандула помага срещу подуване на корема, облекчаване на храносмилането, намаляването на конвулсии и при мигрена.

Мента

 

Със сходно действие с това на лавандулата, ментата е натурален успокоител. Тя помага за храносмилането, което е причината толкова много хора да пият ментов чай след хранене. Ментата лекува стомашни болки и болки в областта на гърдите. Тя освен това буквално охлажда тялото и затова ароматизираните с мента напитки и сдесерти са толкова освежаващи през лятото. Облекчава астма, избелва зъбите и помага в борбата срещу бактериите в устната кухина.

Босилек

 

Босилекът се е използвал в аюрведичната медицина за облекчение на стрес. Той се смята за свещено растение от индусите и често се засажда около светилища. Помага при борба с грип, диабет, астма, бронхит, болки в ушите, главоболие, хепатит и малария. Антиоксидантите в босилека помагат срещу болка и подуване. Дъвченето на листата може да помогне при кашлица или симптоми на настинка

Риган

 

Риганът съдържа витамин К, който предпазва сърдечно-съдовата система и отговаря за здравината на костите. Той е с високо съдържание на желязо, манган, фибри и омега-3 мастни киселини.

Магданоз

 

Магданозът често се пренебрегва или на него се гледа просто като на "зеления", която да се добави в супата. Той обаче е неизменна част от здравословната кухня от векова. Магданозът укрепва имунната система с витамини А и С и изгражда костната система и синтезира мазнини с витамин К. Антиоксидантите в него, включитено лутеолин, подпомагат метаболизма на въглехидратите и действат като противовъзпалително средство, затова още римляните са го използвали за подпомагане на храносмилането.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане