GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Най-подходящите растения за спалнята ...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Най-подходящите растения за спалнята

Най-подходящите растения за спалнята

Ако ви звучи добре идеята да внесете красотата на природата в дома си и малко естествен пречиствател на въздуха, разгледайте списъка и намерете най-подходящото цвете за вашата спалня. 

Жасмин – жасминът е растение с малки бели цветове и сладък мирис, хвалено от векове заради релаксиращите му качества. Проучванията показват, че мирисът на жасмин през нощта осигурява по-ефективен сън, намалява нервността по време на сън. Етеричното масло от жасмин също действа против нервност и депресия.

Лавандула – още една миризма, която носи спокойствие в спалнята. Проучване показва, че мирисът на лавандула успокоява неспокойните бебета и ги води към по-дълбок сън. Като алтернатива може да се използва и етеричното масло на лавандулата. Естествено, ефектите не се ограничават според възрастта, лавандулата успокоява хора от всякакви възрасти.

Змийско цвете – едно от десетте най-добре филтриращи растения според НАСА, то е изключително полезно за спалнята, а семплите му зелено-жълти листа са чудесен декор. Змийското цвете изпуска кислород през нощта, което го и прави допълнително полезно за съня ви.

Валериана – хипнотичните ефекти на валерианата са научно доказани – дори вдишването на мириса на розовите му цветя активира частта от мозъка, отговорна за релаксацията на тялото и подготвянето му за сън. Коренът от валериана е също една от дванайсетте най-полезни билки срещу безсъние. Валерианата е много красива за гледане и ще ви донесе повече сън.

Гардения – също като жасмина, гардениите имат бели цветове и красива миризма, а също и завидни упояващи свойства. Проучване показва, че гардениите са толкова ефективни в приспиването на хора, колкото е и валиумът. Вместо да пиете приспивателни, ако имате нужда, можете да опитате да отглеждате гардения в спалнята си, близо до леглото си.

Спатифилум – освен че прочиства въздуха, спатифилумът увеличава влажността му в стаята, в която се отглежда, с около 5%, което го прави идеален за сух климат. Също така е много невзискателен – изисква поливане един път в седмицата. 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане