GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Най-интересните и екзотични източници на пробиотиц...

Здраве

Интересно

Интересно

Най-интересните и екзотични източници на пробиотици

Най-интересните и екзотични източници на пробиотици

Ползата от пробиотиците вече е известна. Оказва се, че консумацията на "добри" бактерии може да стимулира имунната система, да направи кожата гладка и чиста, и да подобри храносмилането. Ползите от храните, съдържащи пробиотици, са познати от хилядолетия и са неизменна част от традиционните кухни по света. В България ядем кисело мляко и туршии през зимата, руснаците се радват на квас, източните кухни са открили мисо и кимчи. Ако искате да включите повече пробиотици в менюто си и не ви се иска те да идват само от кисело мляко, ето някои от най-интересните и екзотични източници на пробиотици в света:

Куртидо

Братовчед на киселото зеле от Централна Америка, тази ферментирала салса от Ел Салвадор се състои от зеле, лук и люти чушки, заедно с други зеленчуци. Традиционно се сервира върху дебели царевични питки, но също се използва и като плънка за тако и топинг за пиле на грил, риба, ориз и боб.

Квас

Родена в Русия, ферментиралата напитка се приготвя чрез прибавяне на мая към черен хляб, накиснато във вода. Квасът в наши дни по-често е направен от цвекло или моркови, вместо хляб. Така че, освен пробиотици, има всички ползи на прясно изстисканият сок от цвекло и моркови.

Зряло сирене

Същата бактерия, която придава зрялост и невероятни вкусове на сините сирена, има страхотни ползи за стомаха ни.

Кефир

Тази ферментирала млечна напитка (първоначално произведена в Кавказ) има вкус на кисело мляко, но съдържа много повече бактерии - обикновено поне 10 вида (за разлика от киселото мляко, което съдържа от 2 до 4). Тя е направена с помощта на кефирни "зърна" - култура, която включва вид дрожди, които облекчават стомашно-чревните неразположения. Ако имате проблем с лактозата, можете да консумирате кефир вместо кисело мляко, защото неговите пробиотици консумират голяма част от проблемните захари.

Комбуча

Това модерен газиран чай идва от Китай - при това, от около 220 г. пр.н.е.! Той е еликсир за здравето, който понижава лошия холестетол и подобрява чернодробната и бъбречната функция.

Кимчи

Направено от разнообразие от зеленчуци и овкусители (вкл. напа, зеле, чесън, люти чушки, джинджифил и рибен сос), това пикантно и остро корейско ястие съдържа голям набор от добри бактерии. Според експерти това е най-полезната пробиотична храна.

Мисо

Консумацията на пастата, направена от ферментирали соеви зърна, се смята за основен фактор при дълголетието на японците. Изследвания на действието ѝ върху животни предполага, че мисо може да предпази от рак на гърдата, дебелото черво, черния дроб и белите дробове. Колкото по-дълго се остави да ферментира (понякога заедно с ечемик, ориз и други съставки), толкова по-полезна е за здравето.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане