GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Най-известните зелени храни в България и как да ги...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Най-известните зелени храни в България и как да ги консумираме

Най-известните зелени храни в България и как да ги консумираме

Диви зеленолистни Сред най-известните представители на вида са: дива рукола или познатото ни още глухарче, див спанак, коприва, градинска лобода, лапад, тученица, киселец, кресон и дива маруля. Всички те са налични в България по полянки и градинки, а някои са познати още като плевели.

Истината за тях обаче е съвсем различна – освен, че са изключително богати на ценни вещества, те са и по природа органични, био, диви. Ако трябва да съм напълно откровена, ще ви кажа, че дивите зеленолистни имат около 5 пъти повече ползи за здравето от индустриализираните си събратя. Затова - запретвай ръкави и отивай в гората! Използвай дивите зеленолистни като акцент към фрешове, смутита, салати и ястия.

Рукола Най-вкусна е добавена към салата, салата-ястие или като допълнителна екстра към друго ястие, пък било то и пица. Рядко се използва във фрешове и смутита, но пък нищо не ви пречи да пробвате и да споделите как е. Извън всичко вече изброено като съдържание на хлорофил, вода, фибри и т.н., руколата се води и един от най-мощните афродизиаци и е използвана като такава още в древен Рим. Тоест, кара те да изглеждаш секси.

Мента Освежаваща билка със силно изявен аромат и много ползи за здравето. Най-често се използва за успокояване на храносмилателния тракт, при колити, гадене, болки в стомаха и спазми. Високото й съдържание на ментол обаче има доказано благотворно влияние и при сърдечно-съдови заболявания, защото предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия. Има също така антисептично и болкоуспокояващо действие при възпалителни процеси на горните дихателни пътища и чаят от мента е удачен избор при грипове, настинки, запушен нос и възпалено гърло.

Магданоз Най-любимата билка на българина, която освен че бие повечето зеленолистни по почти всички параметри, е и невероятно вкусна. Придава свежест на всяко смути и може спокойно да се комбинира с плодове. А сред салатите, в които намира централно място, са табуле – домати с магданоз и морковена – настърган морков с магданоз и кедрови ядки. Използвай магданоза свободно и като подправка към всяко друго ястие или супа, препоръчително в пресен вид. Скорошни научни проучвания дават на магданоза още противоракови свойства, заради съдържанието му на миристицин - органично съединение, което е в състояние да възпрепятства образуването на тумори. Магданозът се бори още с възпалителните процеси в човешкото тяло и е мощен детоксикатор.

Спанак Типично българско зеленолистно, “любимо” на повечето деца. Отива изключително добре на фрешове, смутитата, салати, салати-ястия и супи. Сред най-изпъкващите му плюсове са подобряване толерантността към глюкоза при хора с диабет, заздравяване на костите, намаляване на кръвното налягане и риска от развитие на астма.

Кейл Кейлът е сред зеленолистните, които все още не се продават в магазините у нас, затова е сложен най-отдолу в списъка. Ако обаче попитаме колегите ни на запад, ще установим, че за кейл са чували всички – от децата до бабите и дядовците. Използва се също така повсеместно – от фрешове и смутита, до салати и ястия. Има специфичен вкус, който е трудно обясним без да се дегустира. В България за момента кейл можеш да си отгледаш единствено сам.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане