GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Най-зелени страни в света...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Най-зелени страни в света

Най-зелени страни в света

За насърчаването на тази позитивна надпревара между държавите изследователи от университетите в Йейл и Колумбия заедно със Световния икономически форум от години разработват Индекса на екологичното представяне (EPI), който се прави веднъж на всеки две години. Най-новият доклад прави глобална класация на 180 страни според екологичните им показатели и мерки. Подредбата показва как страните се справят с предизвикателството да защитят екосистемите и човешкото здраве. Целта е да се осигури практически инструмент, чрез който политиците да разберат по-добре и да подобрят начина, по който техните страни прилагат политики за опазване на околната среда.

Най-новото издание на този индекс говори за редица подобрения в глобалните усилия за опазване на климат и пестенето на енергия, въздействията върху здравето, водите и канализацията. Фокусираните усилия за подобряване на достъпа до чиста питейна вода и канализационна инфраструктура драстично са намалили смъртните случаи от заболявания заради мръсна вода. От 2000 г. насам броят на хората, които нямат достъп до чиста вода, е намален почти наполовина – от над един милиард до 550 млн. Подобрено е и опазването на местообитанията, според доклада.

От друга страна има и още много работа за вършене в други области. Според статията на Иейл относно доклада, 23 процента от страните имат „нулево пречистване на отпадъчните води“. Рибарството в света е в отчайващо състояние, повечето рибни запаси с „изложени на риск от колапс“. Замърсяването на водите продължава да е тревожна тенденция. Повече от 3,5 милиарда души – половината от хората на планетата – живеят в страни с опасни нива на замърсяване на водите.

Голямата награда за отличник в опазването на природата и хората е Финландия с резултат от 90.68. България е на 33 място в същата тази подредба. Ето ги и топ-10:

  1. Финландия (90.68)
  2. Исландия (90.51)
  3. Швеция (90.43)
  4. Дания (89.21)
  5. Словения (88.98)
  6. Испания (88.91)
  7. Португалия (88.63)
  8. Естония (88.59)
  9. Малта (88.48)
  10. Франция (88.20)

Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане