GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Най-добрите храни срещу стрес...

Вкусно

Супер храни

Най-добрите храни срещу стрес

Най-добрите храни срещу стрес

 

Вече е доказано, че стресът и начинът на хранене са свързани. Това означава, че можем да намалим стреса, или поне да го облекчим, чрез приемане на правилните витамини и минерали и лишаването от храни, които предизвикват стрес - като много от предложенията на веригите за бързо хранене. Алкохолът също не е добра идея, когато се чувстваме тревожни или объркани - най-вероятно той само ще задълбочи проблемите. Ето някои от храните, които може да помогнат за редуциране на стреса:

 

1. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак и кейл са богати на фолиева киселина, която помага на тялото да произвежда регулиращите настроението невротрансмитери серотонин и допамин. Проучване от 2012 показва, че при хората, които приемат повече фолиева киселина, рискът от депресия е сравнително занижен.

 

2. Органични пуешки гърди или ядки

Пуешкото е добър източник на триптофан, аминокиселина, която тялото трансформира в серотонин. Изследване показва, че консумацията на триптофан намалява свадливостта и повишава благоразположението към околния свят. Ако сте вегетарианци или вегани, можете да откриете тази аминокиселина в тиквените семки и ядките.

 

3. Ферментирали храни

Според някои специалисти тайната за подобряване на настроението се крие в състоянието на червата, затова балансиращите чревната флора храни могат да имат полезно въздействие върху функционирането на мозъка. Полезните бактерии от ферментиралите храни имат пряк ефект върху мозъчната химия, предизвикват добро настроение и намаляват тревожността. Проучване показва, че жените, които редовно ядат кисело мляко, са подобрили функционирането на мозъка в сравнение с тези, които не консумират пробиотици. За вегани добър заместител са различните туршии, кисели краставички или пробиотици на прах.

 

4. Дива сьомга

Сьомгата, сардините и аншоата са пълни с омега-3 мастни киселини, които играят роля в емоционалното благополучие. Според някои медици омега-3 мастните киселини имат същия ефект като антидепресантите, изписвани при клинична депресия, но без вредните ефекти на последните.

 

5. Боровинки

Антоцианините са пигменти, които дават на плодове като боровинки и къпини наситения им цвят. Тези антиоксиданти помагат на мозъка в производството на допамин - химикал, който е от решаващо значение за координацията, функционирането на паметта и доброто настроение.

 

6. Шамфъстък

Проучване показва, че яденето на две порции шамфъстък на ден намалява спазмите на кръвоносните съдове по време на стрес, което означава, че натоварването на сърцето се намалява, тъй като артериите са по-разширени. Терапевтичен ефект може да има и ритмичното отстраняване на черупките на шамфъстъка, докато похапваме.

 

7. Черен шоколад

Ако сте от хората, които се чувстват щастливи, когато ядат шоколад, може би ще ви е интересно да разберете, че за това си има и химическа причина. Шоколадът стимулира производството на анандамид - невротрансмитер, произведен в мозъка, който временно блокира чувството на болка и депресия. Това е причината да наричат шоколада "лекарство против тревожност".

 

8. Яйца

Нивата на серотонин - мозъчен хормон, свързван с доброто настроение - се повишават на слънчева светлина и понижават с настъпването на мрака или на закрито. Ниските нива на витамин D се свързват с повишаване на риска от панически разстройства. Затова, особено през зимата, когато слънцето рядко се показва, консумирането на яйца, гъби и сьомга е добра опция за зареждане с безценния витамин

 

9. Семена

Магнезият е добре известен със своята роля за регулиране на емоциите и подобряване на общото състояние. Според д-р Каролин Дийн магнезиевият дефицит може да доведе до тревожност, пристъпи на паника и депресия. Водорасли и зелени листни зеленчуци като спанак и кейл могат да бъдат отличен източник на магнезий, както и някои ядки и семена, като тиквени семки, слънчоглед и сусам. Авокадото също съдържа магнезий.

 

10. Авокадо

Авокадото осигуряват близо 20 важни за здравето хранителни вещества, включително калий, витамин Е, витамини от група В и фолиева киселина. Авокадото дава чувство на ситост и е полезно за регулиране на нивата на кръвната захар. Тази комбинация от ситост и регулиране на кръвната захар може да помогне запазим настроението си стабилно, дори в стресови ситуации.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане