GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Най-добрите фибри...

Вкусно

Супер храни

Най-добрите фибри

Най-добрите фибри

Важно е да внимаваме какви фибри приемаме: това все пак е несмилаемата форма на въглехидратите. Фибрите са разтворими и неразтворими, но и двата вида спомагат за доброто здраве на сърцето и дългия му живот, карат ни да се чувстваме сити и подобряват храносмилането ни.

Разтворимите фибри се разтварят във вода, превръщайки се в гелообразен материал. Фибрите, особено разтворимите, могат да забавят абсорбирането на захарта от организма ни, което забавя глада, спомага регулирането на телесната маса, предотвратява диабет. Овесената каша, ябълките, боровинките, морковите и целината съдържат разтворими фибри. Неразтворими фибри се намират в кафявия ориз, броколито и листните зеленчуци. Неразтворимите фибри минават почти недокоснати през хранителната ни система, което помага за предотвратяването на запек, защото ускорява скоростта, с която храната минава през вътрешните ни органи.

От колко фибри имаме нужда?

През 2002 г. Американският Институт по Медицина публикува доклад, в който се препоръчва мъжете и жените на възраст до 50 години да приемат респективно до 38 и до 25 грама фибри на ден. Достигането на тези количества може да добави години към живота ви и да намали сантиметри от талията. Една ябълка съдържа 3 грама фибри; половин чаша зелен боб – около 9 грама, а една чаша черен боб – почти 20 грама фибри.

Дейността на фибрите за отслабването работи храна по храна. Нови проучвания показват, че пектинът и другите разтворими фибри имат най-голям ефект за намаляване на апетита през деня, в който се консумират, и затова трябва да добавим в менюто си повече от съдържащите ги храни.

Храните, богати на фибри, изискват повече дъвчене, което намалява шансовете за преяждане, като дава шанс да се заситим още по време на храненето, което иначе се случва рядко. 

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане