GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Най-добрите комбинации от суперхрани...

Вкусно

Супер храни

Най-добрите комбинации от суперхрани

Най-добрите комбинации от суперхрани

Има класически комбинации сред хранителните продукти, които никога няма да излязат от мода. Но има храни, които не са просто по-вкусни заедно, а усилват полезните си свойства, поднесени в дует. Тази концепция се нарича "хранителна синергия" и означава, че някои храни си въздействат по начини, които увеличават хранителната им стойност. Когато става дума за суперхрани, взаимното им акомпаниране може да направи чудеса. Ето някои от най-съвършените комбинации:

 

Черен боб + червена чушка

Черният боб е отличен източник на желязо. Проблемът е, че желязото в растителните храни не се усвоява толкова лесно от организма, колкото желязото, което се съдържа в месото. "От 2 до 20% от желязото в растителните храни достига до храносмилателния тракт, за разлика от 15 до 35% от това в месото" - казва д-р Синтия Сас, нутриционист. Ето защо храни, богати на витамин C, като червените чушки, са особено препоръчителни. Те могат да увеличат усвояването на "растителното" желязо до 6 пъти. Не случайно в нашата национална кухня едно от най-популярните ястия е пълнени чушки с боб.

 

Зърнени храни + лук + чесън

Както и в боба, желязото и цинкът, които се намират в пълнозърнестите храни, се метаболизират по-бързо, отколкото тялото може да ги усвои. Но според д-р Сас, богати на серни съединения храни, като чесън и лук, може да повиши достъпността им за храносмилателната система. Нутриционисти съветват, ако правим хляб у дома, да опитаме да сложим лука и чесъна директно в тестото. Ако не, лукът и чесънът могат да присъстват в плънката за пица или в соса за паста.

 

Домати + зехтин

Вече се знае, че зехтинът съдържа полезни за сърцето мазнини, различни от "лошия" холестерол, който може да запуши артериите. Когато се свържат с доматите, те имат дори по-впечатляващи суперсили. Зехтинът повишава антиоксидантната активност на ликопена в доматите, което не се случва например при заливане на доматите със слънчогледово олио. Зехтинът и доматите, за щастие, представляват и великолепна във вкусово отношение комбинация, която можете да консумирате като салата, на брускета, или с пълнозърнеста паста.

 

Сьомга + зелени зеленчуци

За да усвоите калция пълноценно, консумирането на достатъчно витамин D е ключово. "Витамин D помага за усвояването на калция от стомашно-чревния тракт и за поддържането на нормално ниво на калций в кръвта" - казва д-р Сас. Витамин D можете да получите и от излагането на кожата на слънчева светлина, но през зимата е по-лесно да се случи чрез ядене на определени храни като сьомга. Не забравяйте да направите богата гарнитура от кейл отстрани, за да стимулирате усвояването на калция.

 

Куркума + черен пипер

Може и да сте чували, че куркумата е известна като "целебната подправка". Тя съдържа мощен антиоксидант, наречен куркумин, който има противовъзпалителни, антисептични и антибактериални свойства. Проблемът е, че се метаболизира прекалено бързо, без да бъде пълноценно усвоен от организма. Не и ако се сдвои с пиперина в черния пипер обаче. Черният пипер увеличава усвояемостта на куркумина 1000 пъти. Така че, ако готвите къри, не забравяйте да го поръсите и обилно с черен пипер.

 

Кейл + бадеми

Кейлът е чудесен източник на витамин К и на витамин Е, който засилва имунната система и може да предпази от рак и сърдечно-съдови заболявания. Въпросът е, че последният е мастно-разтворим, така че му трябва източник на питателни мазнини, за да се увеличи усвояването му. Това прави бадемите чудесен партньор за къдравото зеле. Можете да ги хапнете заедно в салата, или да поръсите задушения кейл с натрошени бадеми.

 

Черен шоколад + ябълки

Заедно, черният шоколад и ябълките имат потенциала да подобрят здравето на сърдечно-съдовата система. В кората на ябълката се съдържа флавоноидът кверцетин, който действа като противовъзпалително. От друга страна, какаото в черния шоколад е богато на катехини - антиоксидант, който който помага да се предодврати втвърдяването на артериите. "Когато са в двойка, ябълките и черния шоколад могат да помогнат за разбиването на кръвни съсиреци" - казва д-р Сас. Затова потапяйте парченца ябълка в черен шоколад и не забравяйте, че последният съдържа 6 пъти повече катехини от млечния си "брат".


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане