GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Най-големият соларен парк в Европа официално зараб...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Най-големият соларен парк в Европа официално заработи

Най-големият соларен парк в Европа официално заработи

300-мегаватовият слънчев парк апочна да подава енергия към мрежата още в края на октомври. Разработчиците искат да подчертаят значението на енергията от възобновяеми източници за целите на преговорите за климата в Париж и по тази причина решиха да направят официалното откриване във вторник, когато започна същинската част от преговорите за климата.

За да направят този жест, разработчиците са поработили здраво, тъй като за спазвнето на срока си те е трябвало да инсталират по 15000 модула ежедневно, работейки с по 15-20 камиона компоненти всеки ден.

Най-големия соларен парк в Европа обхваща 250 хектара земя. Той ще произвежда над 350 гигаватчаса годишно. Това е толкова, колкото е необходимо на френския град Бордо и е еквивалентно на една трета мощността на атомна електроцентрала от вида, от който черпи повечето от електроенергията си Франция през последните десетилетия.

Комбинацията от много южно френско слънце, разумно достъпни парцели земя и евтини слънчеви панели, произведени в Китай, е позволило договорът за този соларен парк да се сключи при цена от 10,5 евроцента на киловатчас.

„Слънчевата енергия става все по-конкурентноспособна. Нашата цена е значително по-ниска, отколкото тази на най-новата атомна централа, която Франция ще изгради в British Hinkley Point”, заяви Хавиер Барбаро, главният изпълнителен директор на компанията-разработчик на соларния парк.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане