GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Мустакатият ноември...

Здраве

Интересно

Интересно

Мустакатият ноември

1 2 3

Всяка година ноември е специален месец за всички участници в световната инициатива Movember. Започнала първоначално в Австралия от група мъже, в момента тя се разпростира на няколко континента и всички участници в нея полагат големи усилия за подобряването на мъжкото здраве. Movember и различните инициативи, свързани с него - като маратонски бягания на мъже и жени с истински и нарисувани мустаци  в атрактивни костюми - не е просто страхотно забавление, но и събитие със значима кауза. Целта е да се помогне на мъжете да живеят по-щастливо, по-здравословно и по-дълго. Зад символа на Movember - мъжкия мустак, се крие желанието за повишаване на осведомеността, подкрепяне на проучванията и събиране на средства за някои от най-сериозните здравословни предизвикателства, пред които се изправят мъжете - рак на простатата, рак на тестисите, психиатрични проблеми и липса на физическа активност.

Според основателите на Movember Fondation няма нужда да си специалист, за да разбереш, че мъжкото здраве е в криза. "Обичайно навсякъде по света мъжете живеят с 6 години по-малко от жените. Психиатричните проблеми също засягат по-често мъжете, отколкото жените - три четвърти от самоубийствата са на мъже. Ракът на простатата е вторият по разпространеност рак сред мъжете в света. Случаите се очаква да се удвоят до 2030 година до зашеметяващите 1,7 милиона. Въпреки всичко, това, базирано на пола неравенство в здравословното състояние, получава малко национално, местно или световно признаване и внимание от онези, които коват здравните закони или работят в сферата на здравеопазването. Тъкмо това е причината Movember Foundation да се фокусира върху мъжкото здраве", заявяват от фондацията. Една от причините за това "неравенство", което отчитат основателите, е че повечето мъже много по-трудно от жените се решават да дискутират своите притеснения за здравето си със своята партньорка, семейство или лекар. Отглеждането на живописен мустак и обясненията в приятелска компания на причините той да разцъфне на лицето на притежателя си през ноември окуражава мъжете да отворят вратата за разговори по темата за тяхното здраве с най-близките им, както и със здравните институции.

Всичко започва в Мелбърн през 2003 г. като малка локална инициатива на четирима ентусиасти. Адам Гарон и тримата му "съучастници" окуражават 30 мъже да си пуснат мустаци с цел да подкрепят каузата на мъжкото здраве. "Още в самото начало идеята ни имаше голям успех, но никога не съм си мислел, че ще се превърне в грандиозно световно движение", признава той. Въпреки (не)очакванията му, през 2007 г. Movember набира над $740,000 и се класира в Топ 100 най-успешни неправителствени организации в света. Очевидно каузата на движението намира топъл прием в сърцата на хората, след като през 2012 г. 21 страни вземат участие в движението с над 1 милион участници, които го подкрепят. Тази година ноември отново с украса на лицето ще се сдобият не повече мъже в цял свят, а жените, които искат да изразят подкрепата си към своите съпрузи, бащи, синове и братя, не по-малко ентусиазирано ще изрисуват по лицата си пищния мустак. Изчислено е, че средно 61 човека задават въпрос на мъжа, който си пуска мустак през ноември, защо го прави. В резултат на участието си в Movember:

  • 69% от мъжете и жените си правят пълен профилактичен преглед и годишни изследвания.
  • 79% обсъждат своето здраве с приятели, семейства и колеги.
  • 70% се решават да говорят за специфични мъжки здравословни проблеми.
  • 67% препоръчват на някой друг да отиде на лекар.
  • 43% са по-наясно с рисковете за здравето, които ги дебнат.

На самите събития всички идват облечени като супергерои, чудовища от детски приказки, носят розови рокли или метли. Техните приятелки също украсяват себе си подобаващо, така че самото тичане се превръща в празник на цветовете, шегите и смеха. Което е невероятен начин всички да покажат съпричастността си към каузата и да демонстрират на любимите си мъже, на самите себе си и на света, че ги е грижа, че искат да променят нещата, че искат да отгледат здрави момчета. Всичко това се крие зад ноемврийския мустак, така че ако видите свой приятел подозрително да обраства в този период, не се притеснявайте да му зададете въпрос какви са мотивите му. А може би мустак ще украси и вашето лице през ноември?


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане