GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Мултифункционално японско изобретение намалява сме...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Мултифункционално японско изобретение намалява сметките за ток

1

Много от нас опитват всячески да намалят големите сметки за ток през зимния сезон. Много хора избират да отопляват само една стая в апартамента или да обличат дебели чорапи и пуловери.

В Япония, която се слави с интересните си обичаи и изобретения, намериха находчиво мултифункционално решение. Изобретението, което се нарича "котацу", изглежда като нещо между ниска масичка, палатка, диван и одеало. В табличката му е вградено нагревател, който затопля крайниците на всички, които могат да се поберат отдолу.

Според писателя Мартин Фрид, който е експериментирал с необичайното изобретение, то създава едновременно комфортно и приключенско настроение и намалява сметките за ток. "Вместо да се отоплява цялата къща, удобното "котацу" е чудесен начин човек да прекара няколко часа заедно със семейството си, докато едновременно с това пести пари за отопление" - пише той.

Макар и "котацу" да е модерно изобретение, то всъщност е вдъхновено вековна традиция. През 14 век в Япония е било разпространено т.нар. "ирори" - готвене на огнището, което през 17 век се превръща в покрита затоплена дупка, вкопана в земята. Традиционните японски одежди са позволявали на хората, които се движели отгоре, да се стоплят от стъпалата до шията. Днес "котацу" е подвижно и може да се наглася към индивидуалните нужди. В Япония тези мултифункционални мебели могат да помогнат за отоплението на домовете, които по принцип не са много добре изолирани и са строени без централно отопление

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане