GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Монтират соларни дървета из центъра на Бургас...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Монтират соларни дървета из центъра на Бургас

Монтират соларни дървета из центъра на Бургас

Община Бургас започна реализацията иновативен проект, наречен “Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия”. Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната флуидна форма на инсталацията. Най-много тя наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Освен атрактивния дизайн, инсталацията съчетава в себе си възможността за излагане на информационни материали и брошури, наред с опциите за зареждане на мобилни устройства и електрически инвалидни колички.

Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. През деня те преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част не се губи, а се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.

Първата инсталация се разполага в момента на площад “Тройката”, в района на Съдебната палата. Община Бургас ще монтира още една в близост до Бургаски свободен университет.

Соларните дървета се изграждат по проект “ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата”, финансиран от програма “Интелигентна енергия – Европа”. Местата им са избрани така, че максимален брой жители и гости на града да се възползват от тях.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане