GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Душа и Тяло / Мозъчната активност е като пръстовите отпечатъци...

Здраве

Душа и Тяло

Душа и Тяло

Мозъчната активност е като пръстовите отпечатъци

Мозъчната активност е като пръстовите отпечатъци

В проучването учените успели да различат хора само чрез разглеждането на мозъчния им профил на „свързаност“. Тези образи могат да се използват за предположение на интелигентността на човек и някой ден може би дори ще помагат на лекари да лекуват невро-психиатрични заболявания, споделя Емили Фин, съавтор на проучването.

Учените събрали функционални магнитни резонанси (ФМР) от 126 участници, които били сканирани шест пъти за два дни – през четири от тях извършвали някакви когнитивни дейности, а през другите две си почивали. ФМР са по-различни от по-познатите структурни магнитни резонанси, които – както предполага името – произвеждат структурен образ на мозъка. ФМР измерват мозъчната активност, засичайки промени в кръвния поток. Една от големите разлики е, че обикновено можеш да получиш малко информация от ФМР образ – затова и има малко клинични приложения. Но в проучването на Йейл полезна информация е била събирана от ФМР образите – при разглеждане на координираните дейности между различните части на мозъка, използвайки силата на тези връзки през целия мозък, учените успели да различат участниците в проучването само по образа, независимо дали участникът е правел нещо или си е почивал.

Учените също успели да предвидят доста добре как участниците ще се справят с когнитивни задачи. Все пак Фин не мисли, че мозъчното сканиране ще стане или би трябвало да стане заместник на другите форми на лечение или оценка на интелигентността. И явно няма нужда да познаваме хора по ФМР образите им – можем само да ги погледнем, но тези образи и новото знание за тях могат да се окажат полезни инструменти за борба с невежеството на тема психически заболявания – още едно парче от пъзела.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане