GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / Могат ли кучетата да предотвратят тревожността при...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

Могат ли кучетата да предотвратят тревожността при децата

Могат ли кучетата да предотвратят тревожността при децата

Кучетата са любими членове на много семейства, те са забавните и игриви пакостници, но и освен това намаляват истински здравословни проблеми като тревожността у децата. Това открива проучването, направено от медицински център в Ню Йорк, в което участвали 643 деца на средна възраст 6-7 години, чиито нива на притеснения били изследвани със и без кучета.

Преди старта на проучването, децата били изледвани по различни начини, за да се елиминират страничните фактори. От 58-те процента от групата, които имали кучета у дома, 12% имали тревожност според теста, използван от учените. В другата група високи резултати за тревожност имало сред повече от 20% от децата.

Една от авторките на проучването споделя, че резултатите клонят повече към симптоми на притеснението, които се свързват с предотвратяването на детското напълняване и психически болести. Все още трябва да се разгледа защо съществува тази връзка, което и е посока за техни бъдещи проучвания.

Засега се знае, че редовното общуване с куче намалява нивата на кортизол, най-вероятно заради увеличаването на окситоцина, който намалява физиологичните реакции към стреса. Тези хормонални ефекти може би обясняват наблюдаваните емоционални и поведенчески промени в поведението на деца, които растат с кучета.

Теорията, че кучета всъщност предотвратяват пълнеенето и тревожността при децата все още се изследва, но потенциалът е голям – и предишни проучвания показват, че притежаването на домашен любимец води до подобрения с психическото, социалното и здравното състояние.  Все пак, експертите казват, че обикновено сами изкривяваме начина, по който приемаме домашните любимци, дори през подобни проучвания – премълчавайки негативните резултати.

За да се каже със сигурност колко полезни могат да са кучетата за децата и тяхната тревожност, има нужда от повече проучвания и тестове, а за да се препоръчват те като терапия срещу пълнеене и психологически проблеми, дори повече.

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане