GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Могат ли истинските храни да ни разболяват?...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Могат ли истинските храни да ни разболяват?

Могат ли истинските храни да ни разболяват?

Например, за 35% от населението на Земята лактозата в млечните не е проблем, докато за останалите 65% може да се окаже съставка, причиняваща поредица от здравословни симптоми. За 50% от населението на Земята глутенът е протеин, носещ болест, но за останалите 50%  той е подходящ. Това какво означава лично за теб? Да пиеш ли прясно мляко или не? Да консумираш ли зърнени с глутен или не? Знаеш ли кои храни са подходящи лично за теб и кои не?

И за да отговорят на горните въпроси, специалисти от цял свят се възползват от най-новата диета в световен мащаб - елиминационната. Целта на елиминационната диета е да ти помогне да откриеш сам за себе си кои са твоите възпалителни храни, като работи на принципа на елиминацията от менюто на най-силно възпалителните храни за определен период от време.

Идеята е да се открият т.нар. непоносимости към определени храни, които могат да причинят вътрешно или външно възпаление, което в най-общия случай причинява болка, подуване и/или зачервяване. Самата дума "възпаление" идва от латинското inflammo (да възпалиш) и навремето се е смятало, че коренът на всяко едно заболяване е някакво възпаление. Когато подобно възпаление е външно, то е лесно видимо и разпознаваемо, затова не е случайно, че над 90% от кожните проблеми са следствие на недиагностицирана непоносимост към дадена храна. Проблемът е, че възпалителна реакция може да се прояви навсякъде в тялото, дори и в мозъка. Тогава зачервяването и подуването са на места, които не са видими с просто око. Места, които могат дори да нямат нервни окончания и няма как да разберем за тях.

Истината е, че възпалението не е лошо нещо, дори и на пръв поглед да изглежда като такова. Това е естествената реакция на нашия организъм да се справи с дадена ситуация. Ще дам пример с нещо обикновено като настинката. При нея се забелязват кихане, кашляне, течащ нос, вдигане на температура. Всички тези симптоми обаче не са причинени от настинката - това е естествената защитна реакция на нашия организъм. Тези симптоми ги причинява нашата собствена имунна система, за да се справи с нарушителя, колкото се може по-бързо и по-ефикасно. С други думи, когато в тялото ни протича някаква форма на възпаление, това трябва да е сигнал за нас, че нещо не е както трябва и е редно да разберем какво.

Малко известен факт е също, че вътрешните възпаления могат да предизвикат учестено сърцебиене за няколко секунди или минути и това е много добър индикатор дали консумираш храна, към която организмът реагира негативно. Затова следващия път, когато хапнеш кроасан, забележи дали пулсът ти се учестява или пък усещаш сърцебиене, това ще е добър индикатор за глутенова непоносимост например.

Понякога обаче тялото се научава да замаскира симптоми, които се случват прекалено често. Например, човек, който не пие кафе по принцип, би изпитал редица неприятни симптоми след една чаша кафе, докато човек, който пие тази тъмна ароматна напитка всеки ден, не усеща нищо. Това е защитен механизъм, който тялото прилага, за да ти помогне да се чувстваш добре. Затова понякога сърцебиенето при алергична реакция е замаскирано, но само 1-2 месеца без даден продукт и въвеждането му после обратно, може да я покаже. Затова често се налага да спрем дадена храна за известно време и след това при въвеждането й да проследим собствените си симптоми от нея. Най-добрият метод за разкриване на храните, към които реагираш е т.нар. елиминационна диета.

Добре е да знаеш също, че непоносимостите в действителност не са новост. Свидетелства за смъртта на египетския фараон Менес от 2641 пр.н.е. в следствие на ухапване от пчела, или така познатият анафилактичен шок, идват от древни времена. Или изказването на Лукреций от 99 г.пр.н.е.: "Храната за един може да е мощна отрова за друг".

Записки и текстове за алергии и непоносимости има от хилядолетия. Дори самата дума "алергия" идва от две гръцки думи, превеждащи се буквално като "променена реактивност". Символът, вложен в думата, означава, че някои хора изпитват нежелана реакция от дадена храна, която при други липсва.

Важно е също, че непоносимостите не се развиват само в детска възраст. Напротив, с увеличаване на годините става все по-лесно да развием непоносимост към дадена храна, заради естествено отслабения имунитет и лекото износване на някои вътрешни органи. Повечето години, прекарани в замърсена околна среда, силниян стрес и лошата храна също си казват думата.

Затова и през последните години елиминационната диета е толкова ефективна като първа стъпка в храненето, че стандартната практика при голяма част от докторите/нутриционистите по света вече е преминаване през елиминационна диета, преди да се видят за лична консултация.

Всъщност диетата сама по себе си помага за премахване на 80%-95% от наличните симптоми и оттам нататък обикновено се налага само лека корекция от страна на експерта за доизчистване на проблема. Удивително, нали!

В действителност елиминационната диета не е панацея, но е една изключително добра основа, върху която да се надгражда всичко останало. Например:

 • Имаш хормонален дисбаланс - започни с нея и след това продължи.
 • Имаш кожен проблем - започни с нея.
 • Имаш стомашно-чревни проблеми - задължително започни с нея.

Ефективността й е толкова добра, защото елиминационната диета покрива едновременно няколко много важни дисбаланса:

 • хранителни непоносимости,
 • пропускливост на червата,
 • чревен дисбаланс,
 • и най-важното - дава ти знанието кои храни са подходящи лично за теб и кои не.

Според редица проучвания елиминационната диета е подходяща при следните състояния:

* 91% от хората регистрират подобрение след Елиминационна диета при ревматоиден артрит според проучване, публикувано в Clinical Allergy.

* 85% от хората регистрират подобрение при чести главоболия и дори при мигренни главоболия според проучване публикувано в The Lancet.

* 95% от хората регистрират подобрение при проблеми с жлъчката според проучване на J.C. Breneman публикувано в Annals of Allergy.

И още:

 • 80% при кожни проблеми (акне, атопичен дерматит, екзема, псориазис).
 • 90% при стомашно-чревни проблеми (газове, подуване на стомаха, синдром на раздразненото черво, рефлукс).
 • 90% при автоимунни заболявания (Хашимото, Базедова болест, ревматоиден артрит и др.).
 • 90% при постоянна умора и липса на енергия.
 • 90% при проблеми с теглото, защото често невъзможността за сваляне на излишни килограми е свързана с нетолерантност към някоя от възпалителните храни, пропускливост на червата и чревен дисбаланс.

Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане