GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Млади, здрави и хидратирани...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Млади, здрави и хидратирани

Млади, здрави и хидратирани

Ако някога сте докосвали кожата на бебе, знаете каква магия има в нея: гладка, мека, нежна, полу-прозрачна, озарена. С годините кожата ни се променя, губи част от мекотата и блясъка си, сбръчква, се напуква се, изсъхва. Когато използваме различни овлажнители, кремове, маски, за да се борим с остаряването на кожата, всъщност се борим с дехидратацията. Защото, когато намалее водата, започва остаряването, отслабва имунната система и идват болестите.

Водата и човешкото тяло

Когато човек е добре хидратиран, кожата му запазва младежкия си вид по-дълго време, а имунната система неутрализира по-бързо болестотворни атаки. Консумацията на достатъчно вода притъпява усещането за глад и помага за поддържането на по-добра форма.

Водата е свързана и с емоционалното ни състояние. Според китайската медицина страхът и стресът са свързани с елемента Вода. Така всеки вид стрес се регистрира във водния компонент на тялото като дехидратация, а всяка външна дехидратация се възприема от тялото като стрес. Една от причините стресът да се отразява зле на външния вид и на здравето ни се дължи именно на факта, че ни дехидратира.

Първите симптоми на дехидратация са замайване, главоболие, жажда, което често пъти бъркана с усещане за глад, тъмно жълт цвят и силен, неприятен мирис на урината. Ако пиете вода едва когато усетите жажда, то значи, че сте системно дехидратирани. Имено затова е необходимо да изградите навик да пиете вода редовно, а не само в моментите, когато тялото ви регистрира жажда.

Системната дехидратация води до клетъчно обезводняване и остаряване. За да разберете дали тялото ви е дихдратирано, можете да си направите елементарен тест. С палеца и показалеца на дясната ръка, защипете кожата от обратната страна на дланта на лявата ръка. Изчакайте няколко секунди и пуснете. Ако кожата отскочи веднага на мястото си, значи че тялото ви не е изложено на дехидратация. Ако обаче защипаната кожа остане леко повдигната и се нуждае от повече време, за да заеме обичайната си форма, може да старадате от умерена или сериозна степен на дехидратация.

Как да си осигурим достатъчно хидратация?

Най-простият отговор е - като пием достатъчно вода. Колко точно е достатъчно зависи от редица индивидуални показатели като възраст, ръст, физическа активност и не на последно място климатичните условия, при които живеете. И все пак минимумът течности, от които се нуждаете, е около 2 литра на ден, като за предпочитане е повечето от тези течности да са вода.

За да постигнате добро хидратиране обаче не е достатъчно да пиете само вода. Необходимо е също така да я абсорбирате и задържате. Това се постига като не допускате дефицит на омега 3 в организма си, поддържате добър електролитен баланс и  консумирате ежедневно храни с високо водно съдържание. Иначе казано, можете да превърнете сентенцията „аз съм това, което ям“ в лична мантра и да я прилагате при избора си на храна.

Хидратирани, млади и здрави

Оказва се, че една от тайните на младостта и здравето е много достъпна и съдържа много вода. Търсете я в редовното пиене на живителната течност, в консумацията на разнообразие от здравослеони храни и в ограничаването на дехидратиращи напитки като сладки безалкохолни, алкохол и кафе.Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане