GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Строителство и проектиране / Микробиолог създаде строителни тухли от гъби...

Бизнес

Строителство и проектиране

Строителство и проектиране

Микробиолог създаде строителни тухли от гъби

1 2 3

Под повърхността на земята гъбите формират широка мрежа от тънки влакна, наречени мицел. Тази част от гъбите не е особено вкусна. Рос открил, че когато се изсуши, тази материя може да се използва за образуване на супер-силен строителен материал. Той е устойчив на плесени и на вода и е огнеупорен. Изсушеният мицел може да се отглежда и формира в почти всяка форма. Той има забележителна консистенция, която го прави по-здрав от бетон. Органичният и компостируем материал е 100% екологичен и вече е предизвикал интереса на строителната общност в САЩ, затова в момента едно от престоящите архутектури изложения там подготвя павилион на име „Гъбената кула“.

Гъбеният бетон е показан за първи път по време на изложението „Архитектурата и градът“ в Сан Франциско. След това Рос създал малка лаборатория, в която отглежда гъби и ги моделира във всякакви форми. „Искам да демонстрирам как може да се създаде този вид производство, като се използват отладъци от местното селско стопанство“, казва Рос.

Лабораторията е все още в процес на изграждане, завършените мостри на Рос вече могат да се видят. Този мицеларен бетон може да се използва за изграждане на почти всичко. Най-простото му приложение е да се направи на тухла, която става супер здрава и изненадващо лека, след като изсъхне. Към такава тухла могат да се добавят различни покрития и довършителни слоеве, за да се постигнат различи дизайнерски ефекти.

„Гъбената тухла“ има потенциала да стане заместител на много пластмаси на петролна основа. Чрез нея може да се постигне регионално производство на биоматериали за строителството.

Освен за строителство материалът е подходящ и за арт-инсталации, тъй като може да се моделира във всякакви възможни форми.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане