GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Мембрани от водорасли заменят пластмасовите чаши...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Мембрани от водорасли заменят пластмасовите чаши

Мембрани от водорасли заменят пластмасовите чаши

Има проблем с нарастващо значение за околната среда, за чието задълбочаване могат да бъдат обвинени дори най-съзнателните сред нас - употребата на пластмаса и найлон.

В нашето ежедневие това се случва най-често, когато искаме да утолим жаждата си. Независимо дали си я купуваме в пластмасова бутилка или наливаме в пластмасова чаша от автомата в офиса, водата и пластмасата изглежда вървят ръка за ръка. Това е на път да се промени, благодарение на студенти по индустриален дизайн в Лондон. Вдъхновени от конструкцията на яйцето и техники от молекулярната гастрономи, те създават подобен на едра капка воден контейнер, наречен Ooho, който е хигиеничен, евтин, здрав, биоразградим и, най-интересното, годен за ядене.

Устройството му е следното - двойна мембрана държи течността с помощта на техника, известна като "сферификация", която предлага начин да течностите да бъдат оформяни в сфери. За първи път е открита през 1946, а напоследък се използва от шеф-готвачите в 5-звездни хотели за изтънчено поднасяне на засукани ястия. Може да бъде сравнено с жълтък на яйце, който също запазва формата си благодарение на тънка мембрана. Съединение, съставено от водорасли и калциев хлорид, създава гел около течността, и докато се оформя "контейнер", течното съдържание е замразено, като по този начин помага да се създаде по-голяма сфера и държи съставките разделени.

Дизайнерите вярват, че това е грандиозна иновация, която може да замени изцяло употребата на пластмасови съдове. Въпреки че много от пластмасата се рециклира, внушителните 80% се изхвърлят в околната среда. Когато се правят предложения пластмасовите бутилки да се заменят със стъклени, производителите казват, че това оскъпява производството и транспорта, тъй като прави стоката им по-тежка. Това е причината създателите на Ooho да вярват, че са предложили добре обмислена алтернатива - техният продукт е евтин и лек, модерен и с добри перспективи за масово производство. Само бъдещето ще покаже дали са прави.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане