GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Медузите вдъхновиха феерични лампи от рециклируеми...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Медузите вдъхновиха феерични лампи от рециклируеми пластмаси

1

При всички положения, медузите са част от екологичния пъзел, която поддържа биологичното равновесие и именно тази тяхна особеност бива чествана от калифорнийската дизайнерка Рокси Ръсел. Тя създава серия от вдъхновени от медузите лампи, които са напълно биоразградими и покрити с полиетилен терефталат, в допълнение към белия прахообразен алуминий. Това позволява на фините пипала да се спускат надолу, разпръсквайки светлината меко и деликатно.

Ръсел кръщава своите творения "Хидра", "Офелия" и "Медуза" на литературни герои и познати образи от древногръцката митология.

Част от печалбите от тях ще бъдат дарени на компаниите за опазване на океаните. Макар и да изглежда парадоксално да опазваш океаните с пластмасови лампи, дизайнерката обяснява, че проблемът не е в материалите, които използваме, а в нашата нагласа, че всичко трябва да е за еднократна употреба. Според нея е известно, че трябва да пием вода всеки ден, за да оцелеем, но няма причина да ползваме за целта пластмасови чаши, които изхвърляме веднага след употреба.

"Не вярвам, че има лош материал, лош може да е начинът, по който го използваме" - казва тя. "Ние никога няма да сме способни да извадим напълно пластмасовите материали от употреба. Лампите ми са пример как те могат да се използват по устойчив начин, който да празнува живота, вместо да създава отпадъци" - добавя дизайнерката.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане