GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Магията на мароканското злато...

Здраве

Интересно

Интересно

Магията на мароканското злато

Магията на мароканското злато

Аргановото масло се произвежда от векове. Известният марокански историк Абделахи Тази твърди, че износът му в Близкия Изток е започнал още през VIII век. Още от древни времена това чудодейно масло е широко използвано от мароканките не само в помощ за разкрасяване, но и в кулинарията. То се добива от костилката на ядката на аргановото дърво, като за производството на само един литър са необходими около 80 килограма от неговите плодове. Добиването му се осъществява с ръчен труд, полаган близо 20 часа за литър масло. С производството му се занимава местното население бербери, обитаващо предимно района около мароканския град Агадир, в покрайнините на пустинята Сахара. Ръчният труд по брането на плодовете, счукването на черупките, изпичането на ядките за готварско масло, преди те да преминат през смилане и пресоване, е изключително тежък.

Аргановото дърво се нарича Argania Spinosa и е бодливо, изключително устойчиво на климатични промени плодово дърво, което на външен вид много прилича на маслиненото. Най-любопитното е, че едно такова арганово дърво може да живее и до 200 години, на височина да достигне до 10 метра, а короната му – 15 м в радиус. А структурата на дървото и клоните е такава, че козите лесно се катерят чак до върха му. Корените на аргановото дърво са изключително на дълбоко в почвата, за да могат по този начин да извличат така ценната за тях влага и да устояват на сушата и високите температури.

Зреенето на малките, подобни на маслинки, плодчета отнема цяла година. Когато вече са съвсем узрели, те падат сами от дървото, като това се случва през месеците юни и юли.

Високата цена на аргановото масло е диктувана не само от неговите вълшебни свойства. Едно дърво дава до 8 кг добив годишно, освен това се отглежда бавно и докато започне да дава плод, минават години в отглеждането му. Така цялото производство на арганово масло в Мароко не възлиза на повече от 130 000 тона годишно.

Дървото на живота

Берберите вярват и ние сме склонни да им се доверим, че чистото арганово масло има силни лечебни свойства. Консумацията му регулира високия лош холестерол в кръвта, сваля високото кръвно налягане, подпомага храносмилането, подобрява кръвообращението и дейността на черния дроб, предпазва от спонтанен аборт, при нанасяне се справя с различни кожни заболявания, включително акне, екземи, ревматоидни и артритни болки, изгаряния и какво ли още не. С две думи – арганът е абсолютен източник на живот.

Арганов афродизиак

Освен традиционната употреба на аргановото масло вместо зехтин, берберите го използват за специална рецепта, на която й се носи славата на изключителен афродизиак – амлу белди. Приготвен от бадеми, мед и арган, амлу белди е традиционна мароканска храна, която дава енергия, укрепва организма, подпомага възстановяването му след боледуване и е изключителен стимулант и афродизиак. Според старата мароканска рецепта амлу белди се сервира с домашно приготвен хляб, но пробвахме да свием палачинки, намазани с него. Вкусът е все така изключителен!

За повече от красота

Високото съдържание на витамин Е и ненаситени мастни киселини правят аргановото масло изключително ценно за приложение в козметиката. Днес редица козметични брандове оценяват високо аргана и започват да го използват все по-широко в своите най-продавани продукти. То обаче може да се използва съвсем самостоятелно, като се нанася директно върху кожата. По този начин аргановото масло ще я успокои, видимо подмлади, действайки и като антиоксидант. То не само предпазва кожата от стареене, изсушаване и образуване на нови бръчици, но и заличава вече образуваните. Попива изключително бързо в кожата, не е мазно и я прави мигновено еластична, съживена и бляскава. Поредната магия, която може да прави аргановото масло е, че при редовната му употреба започват да избледняват стрии и белези.

Някога питали ли сте се защо мароканките са прочути със своите гъсти, красиви и жизнени коси? Вече сигурно се досещате, че тайната им се крие отново в употребата на арганово масло. То може да бъде нанасяно с пръсти по продължението на косата, както и да бъде втривано в скалпа. Така ще намали цъфтежа на косата, ще заздрави косъма, а ако има проблем с кожата на скалпа – ще го разреши.

Ако ноктите ви са чупливи или меки, спокойно можете да втривате в нокътната плочка по капчица арганово масло. Ефектът ще бъде видимо заздравени и красиви нокти.

Естествено, аргановото масло има фантастично влияние върху целия организъм, а GoBIO винаги препоръчва да се обърнете към природата не само в търсене на здраве и красота, но и за така важната профилактика.

 

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане