GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Люти чушки...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Люти чушки

Люти чушки

Плодовете на лютата чушка се употребяват пресни дори все още неузрели, но могат и да се готвят или сушат – цели или на парченца. При сушене узрелите плодове придобиват по-тъмен цвят – от тъмно- до оранжево-червен. Обикновено чушките се сушат на слънце, от което те се сбръчкват. Чушките могат да се съхраняват на сухо място и запазват вкуса си през цялата зима. След това се стриват със или без семената и се употребяват в различни сосове, подправки за ястия, салати и пици. Ситно стрити те се превръщат в лют червен пипер. Цели чушките могат да се употребят за подправка на супи и ястия.

Мерната единица за лютивина на лютата чушка е сковилът (SHU). Най-лютата част на чушката е ципата от вътрешната им страна.

Диетолози напомнят, че червената люта чушка е сред плодовете, най-богати на витамин C.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане