GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Строителство и проектиране / Луксозно еко имение е скрито изцяло под земята...

Бизнес

Строителство и проектиране

Строителство и проектиране

Луксозно еко имение е скрито изцяло под земята

1 2

Проектиран от архитекта Джеймс Бел, подземният двуетажен дом, наречен "Perdu", се намира под земята на Болтън в Голям Манчестър. Къщата е овална и обляна в изненадващо количество естествена светлина. Организацията на помещенията в подземния дом е радиална, центрирана около атриум, който, заедно с още четири светлинни кладенеца на нивото на земята, праяви това възможно. "Perdu" се гордее и с почти нулево потребление на енергия, благодарение на система за събиране на дъждовна вода, тръби за топла вода със слънчево затопляне и земна термопомпа. Разполага с какви ли не удобства, сред които дори водна пързалка, която може да отведе обитателите от грамадната спалня директно в елегантен басейн.

Освен слънчевото загряване на тръбите за вода и термопомпата, екологичните елементи включват съвременна система за вентилация и регенериране на топлината, както и осветление с енерго-ефективни крушки, които употребяват 80% по-малко електричество от стандартните. Местоположението на къщата под земята ѝ позволява да се облагодетелства от натурална изолация и да запазва естествената топлина през зимата, но да държи хладно през лятото.

До подземното имение се стига през класическа градина, оградена с лавров плет. Стълбището води до първия етаж, на който се намират кухня, хол, трапезария и голяма спалня с гардеробна и собствена баня. Стаите са клиновидни и всяка от тях е достъпна от централния атриум. Друго стълбище осигурява достъп до второто ниво под земята, до което по-приключенски настроените посетители могат да стигнат, като се спуснат по пързалката в плувния басейн с размер 8х12 м. Тази зона е посветена повече на отдих и развлечения и там домакини и гости могат да се насладят на бар, джакузи, фитнес-зала и две допълнителни спални, всяка с гардеробна и баня.

Имената на английските компании "Huntsmere" и "NC Homes" стоят зад проекта. Цената, която те са определили за "Perdu", е £2 милиона, въпреки това е възможно имението да е вече продадено. Компаниите са взели решение да го построят под земята с идея да опазят околната среда и за да избегнат рестрикциите за строене в защитената зона на Болтън.  Чрез "Perdu" те промотират иновативен дизайн, създаден по най-високите стандарти на устойчивото строителство.

 

 

 

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане