GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Листо на Марс: Може ли да съществува градина на че...

Здраве

Интересно

Интересно

Листо на Марс: Може ли да съществува градина на червената планета?

Листо на Марс: Може ли да съществува градина на червената планета?

Имайки предвид, че според най-смелите планове се очаква пътят до Марс да отнеме 6 месеца, трябва да се намери и начин да се събере храна на кораба за поне 1 година. Освен ако НАСА не разработи начин да се отглеждат растения в микрогравитацията на космическия кораб – или на самата червена планета.

Затова е и създадена дългосрочна връзка между НАСА и Брус Бъгби, който е начело на отдела за Растения, почви и климат на Щатския университет на Юта. Отделът цели да спомогне създаването на системи за биологична поддръжка на живот в космоса, включително Луната или Марс. Целта е всяко място да бъде възможно най-независимо от Земята.

Въпреки че Бъгби и НАСА работят основно с растения, отгледани в зали, базирани на пръст, по-рано тази година беше отгледана и изядена маруля, също негово творение. Бъгби вярва, че е възможно растенията да растат в космоса и на Марс със сегашната технология, но след още малко работа по нея. В момента Бъгби и екипът му работят в камери на Земята, които изглеждат като гигантски фризери, и в които няма естествена светлина, а влажността, температурата и нивата на въглероден диоксид се следят внимателно, така че да наподобяват желаните от екипа условия.

От многото си проучвания Бъгби заключва, че пред учените не са изправени проблемите, които са подозирали. Липсата на гравитация не пречи на растенията да растат – дори им помага това, че нищо не ги дърпа надолу. Няма вятър, така че не трябва да отдават излишна енергия, за да направят стъблата си по-здрави. Но когато става въпрос не просто за растение, а за зеленчукова градина, необходима на всеки, който иска да оцелее на Червената планета, може би проблемите биха били различни. Основният проблем, например, е, че Марс е около 1,5 пъти по-далече от Слънцето, отколкото е Земята, което означава, че получава около 60% от светлината, която достига до нас.

Бъгби все пак остава оптимист и казва, че на Марс могат да се отглеждат растения – просто ще растат с 60% от скоростта на растенията на Земята. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане