GoBIO - Lifestyle magazine

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Лимец

Лимец

 

Класовете на лимеца се подлагат на специална обработка, която допълнително оскъпява процеса на обработка. Това е много полезен биопродукт. От друга страна обаче, това е култура, която не е претенциозна към климатичните условия. Зрънцата й са открити в разкопки в един регион на Близкия Изток, датиращи от епипалеолита.
Зърната на лимеца съвсем не са лесни за обработка. Още от древни времена той е мистерия за човека, тъй като е сух и почиства почвата след себе си. Дори зрее в радиоактивни райони, без да се замърсява.
Какво съдържа лимецът?
Зърната на лимеца са покрити с много твърди обвивки, които ги пазят от неблагоприятните външни влияния, болести, паразити и мразовити условия. Той съдържа почти всички вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да бъде здрав. Сравнен с повечето сортове пшеница, лимецът съдържа много повече минерали, витамини от В групата, протеин и е много по-лесно смилаем. От витамините на В комплекс най-добре са представени тиаминът, витамин В 1, ниацинът, витамин В 3. В лимеца има много високо съдържание на магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, цинк и сяра, но и също така значително количество витамин А, Е и селен. Не съдържа холестерол.

Кои са предимствата на лимеца?
Едно от най-важните предимства на лимеца е, че той не съдържа холестерол. Съдържащите се в него елементи Е и селен са важни антиоксиданти, които имат отношение към унищожаването на свободните радикали. Лимецът подобрява храносмилането, състоянието на далака и панкреаса. В състава му има вещества, които имат отношение към поддържането на здрава опорно-двигателна система. Спомага за подобряването на кръвните показатели и поддържането на тъканите в добро общо състояние. Високото съдържание на магнезий в лимеца го прави чудесен продукт за активно спортуващите.

Народните лечители препоръчват консумацията на лимец при състояния като невроза, шипове, колит,както и за общото повишаване на защитните сили на организма.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане