GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Лечението със сода безценно или опасна лъжа?...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Лечението със сода безценно или опасна лъжа?

Лечението със сода безценно или опасна лъжа?

Като се започне от лечението на гъбички според народната медицина и се стигне до лечение на рак, на содата й се приписва способността да лекува почти всичко - алкохолизъм, тютюнопушене, всички видове наркомании и токсикомании, извеждане от организма на тежки метали и радиоактивни изотопи. Разтварянето на всички вредни отлагания в ставите, в гръбначния стълб, на камъни в черния дроб и бъбреците, лечение на радикулит, артрит, подагра, ревматизъм, разтваряне на камъни в жлъчката – всичко това може да се постигне с елементарното на пръв поглед лечение със сода. Доколкото това са заболявания на физическото ни тяло, може да се търси някакво обяснение на въздействието на содата (което все още не е доказано), но освен това, на нея се приписват и въздействия на ментално равнище - усилване на вниманието, концентрацията, равновесието и успеваемостта на неуравновесени деца, прочистване на организма от отровни вещества, изработени при раздразнение, злоба, омраза, завист, съмнение, недоволство и други вредни чувства и мисли на човека.

Според привържениците на тази теория действието на содата се обяснява с това, че попадайки в човешкия организъм тя повишава алкалността и поддържа в норма киселинно-алкалното равновесие. Медицината е доказала, че показателят на киселинността, pH на кръвта, трябва да се намира нормално в границите 7,35 - 7,45. Ако pH е по-малко от 6,8, то настъпва смърт на организма. Според привържениците на „содената терапия”, повечето хора днес страдат от повишена киселинност на организма (ацидоза), като имат pH на кръвта под 7,35. При pH под 7,25 (силна ацидоза), трябва да им се назначи алкализираща терапия: прием на сода от 5 до 40 г на денонощие. В действителност причините за ацидозата са отровите в храната, водата и въздуха, различните лекарства и пестициди, но телата ни имат изградени механизми за регулиране на рН.

Според езотериците обаче, ацидозата се предизвиква също от натравянето ни с психически отрови - страх, безпокойство, раздразнение, недоволство, завист, злоба. При загуба на психическа енергия, бъбреците не могат да задържат в кръвта достатъчно висока концентрация на сода (!?), която се губи с урината, т.е. загубата на психическа енергия води до загуба на алкали (натрий). Но само натрият ли е алкалният елемент в организма ни? Калият е другият важен алкален елемент, който е в крехък баланс с натрия. Ако натрият повишава кръвното налягане, то калият го намалява. Ако натрият задържа вода, калият ви помага да се отървете от излишните течности. Нарушавайки този баланс с приема на извънредни количества натрий чрез содата, се нарушава балансът между тях и може да се стигне до повишен риск от сърдечни кризи!

Четейки за ползите от содата, в интернет могат да се намерят и определено безумни констатации, като тази, че здравият организъм изработва силно алкални храносмилателни сокове, след като е добре известно, че рН на стомашния сок е около 1,5! Изказвания като това, освен че предизвикват сериозно недоверие, трябва да ни накарат сериозно да се замислим, преди да прегърнем идеята и да експериментираме със здравето си!

Според една от най-популярните статии в интернет в защита на терапията със сода, многократно копирана и цитирана, се пишат откровени лъжи. Например, че рН на жлъчката нормално е между 7,5 и 8,5, което е абсолютно невярно - рН на жлъчния сок е  1,5, тъй като тя съдържа предимно киселини.

В действителност ацидозата е състояние, добре познато на медицината, като са известни няколко вида. Само при метаболитната ацидоза, хронично понижената концентрация на бикарбонати, заедно с повишеното ниво на желязо в кръвта и различните отравяния, са реална причина за възникването й. Тя се компенсира от белите дробове, като се увеличава издишаният въглероден диоксид.

Тук възниква въпросът как да разберем дали киселинността на организма ни е повишена и как се определя рН на кръвта и другите телесни течности?

В магазините за природосъобразен начин на живот се продават тест ленти за измерване на рН специално на телесните течности. За правилното отчитане на резултатите, трябва да спазвате точно инструкциите за употреба. Резултатите от този тест не са основание да си назначите лечение със сода, а да се обърнете към медицинско лице! Ако действително имате понижено рН на кръвта (ацидоза), то има естествен начин да го повишите – приемайте хранителни ензими, повече сурови зеленуци, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.

Безспорно обаче, най-голям принос на содата се приписва в лечението на раковите заболявания. През последното столетие ракът е социално най-значимото заболяване, за което все още не открито 100% лечение. Учените работят активно за разрешаване на проблема, но химио и лъчетерапията, колкото и да са трудно поносими за пациентите, остават засега единственото надеждно лечение на болните.

Съществува теория, че ракът е част от една глобална конспирация. Често цитирано е едно изказване на д-р Ричард Дей, оглавяващ организацията за планирано родителство, занимаваща се с евгениката и контролирана от династията Рокфелер. На конференция през 1969 г. Дей твърди: „Сега можем да излекуваме всеки вид рак. Цялата информация се пази във фонда на Рокфелер и може да се обнародва при наличието на съответно решение.” Според него, ако хората умират бавно от „рак или нещо друго”, ще може да се забави темпът на прираст на населението! Честно казано, нашата проверка не ни даде да разберем дали такова събитие се е състояло наистина, дали този човек съществува и дали е направено такова изказване. Според теоретиците на коспирацията „лечение на рака”, фармацевтичният бизнес, не само че не си поставя за цел да лекува рака вече десетилетия, но и всячески пречи на новаторските лечения. Милиардите печалба от “лечението” с химиотерапия на милионите онкоболни по света са истинската причина за липсата на действащо лекарство. Трябва да обърнем внимание, че този рефрен се повтаря от всички псевдолечители, които разчитат на отчаянието и безизходицата на болните и обещават чудеса, но никога безплатно. Алчността на фармацевтичните гиганти като че ли не им е чужда.

Въпреки това принудително затъмнение, през годините е имало немалко лекари, които са откривали действащ начин за лечение на рака. Но те са били репресирани, обявявани за луди, попадали са под ударите на закона, като им е било забранявано да лекуват болни. Един от тях е д-р Тулио Симончини.

Италианският лекар-онколог още през 1983 г. установява, че причинителят на рака е гъбичка от рода Сandida albicans и няма вид рак, който да може да устои на третиране със сода. На пръв поглед това изглежда несериозно. Според доктор Симончини обаче гъбичката, която е отговорна за възникването на рака, „произвежда рак, тапи на имунната система, които се разпространяват в целия организъм, а не както смята конвенциалната медицина, че гъбичките се развиват след началото на заболяването”. Симончини започнал да търси ефективно лекарство, но обичайните противогъбични препарати не действали. Кандидата мутирала бързо и дотолкова се приспособявала към препарата, че дори започвала да се храни с него. Оставало му да изпита само старото, проверено, евтино и достъпно средство срещу гъбичките – содата бикарбонат. Тя пречи на развитието на гъбичките, тъй като микозните заболявания се разпространяват най-добре в кисела среда. Д-р Симончини лекува пациентите си с прием на воден разтвор на сода или като я инжектирал директно в тумора. В някои случаи процедурите продължавали с месеци, в други – само няколко дни. Често д-р Симончини дори назначавал дозировката и лечението по телефона. Въпреки че не винаги присъствал на лечението лично, то винаги е било успешно!

Окрилен от успеха си, Симончини представя данните на италианското министерство на здравеопазването, с надеждата, че ще започнат клинични изследвания. Италианската медицинска общност не само не разглежда изследванията му, но и го лишава от медицинския му лиценз, заради лекуване на пациенти с неодобрени лекарства. И този талантлив лекар влиза за три години в затвора, заради това, „че е убивал пациентите си”!

В момента клиниката на д-р Симончини се намира в Япония, а лечението в нея струва минимум 10 000$, въпреки че е толкова просто.

За да бъдем максимално обективни, направихме проверка на една научна статия, която се цитира често в подкрепа на лечебния ефект на содата. Изследването е на учени от центъра за онкологични заболявания на Университета на Аризона, които заключават, че резултатите от третирането на тумори на мишки са обнадеждаващи. Но само толкова. Всеки знае, че докато се премине от изпитания с мишки към такива с хора, се налагат много изследвания и години работа, а дотогава нищо не е потвърдено.

Друг също толкова интересен факт е, че нито един болен българин не се е появил да каже, че е излекуван от рак, посредством сода. Ако в действителност лечението на рак е толкова елементарно и е възможно едва ли не в домашни условия, защо онкоболниците са пълни с пациенти?

Оказва се, че това лечение не е новост. Американецът и народен лечител Джим Келмън го практикува още от средата на миналия век и твърди, че има стотици излекувани пациенти. Различното в неговата терапия е, че се включват кленов сироп и лимон, които заедно със содата разрушават туморите.

„Тъй като раковите клетки обичат захар, те консумират кленовия сироп и по този начин хлебната сода навлиза безпрепятствено в раковата клетка. Хлебната сода е като цианид за раковите клетки, защото ги удря с шокова вълна от алкалност, което позволява да влезе в тях много повече кислород, отколкото те могат да понесат. Раковите клетки не могат да оцелеят в присъствието на високи нива на кислород”. Това е мнението на   Джим Келмън и в тази теория вярното е, че лимонът дава алкална реакция в стомаха и че раковите клетки консумират по-малко кислород от здравите.

По принцип всеки решава сам за себе си, но трябва да се знае, че единственият, медицински доказан факт при приемането на сода бикарбонат, е че повишеният прием на натриеви йони със содата води до повишаване на кръвното налягане. Добре известно е, че оптималният прием на готварска сол е около 2 г на ден. Ако практикувате лечението със сода, само с 1 чаена лъжичка сода на ден приемате с пъти повече натрий от максималната дневна доза сол! Така че внимавайте със самолечението и въпреки недоволството от конвенционалната медицина, не си правете експерименти с най-ценното – здравето, а се консултирайте със специалист! Колкото и да сте разочаровани от здравната ни система и лечението в България, имайте предвид, че подлагайки се на експериментални и недоказани лечения, можете да загубите ценно време в борбата с най-коварното заболяване на нашето време. И колкото и банално да звучи, профилактиката е тази, която ще запази здравето ни, а не непроверените терапии, назначени след справка в интернет.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане